D.I.C. Veritas

СРНА, 06. 08. 2023, У Сводни служен помен Србима страдалим у погрому Олуја

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала српску избјегличку колону 1995. године, данас је служен помен за шест страдалих цивила.

Након помена који је служио парох Зоран Благојевић, представници Документационо-информационог центра “Веритас” и општине Нови Град положили су вијенци на спомен-крст.

Директор “Веритаса” Саво Штрбац рекао је да је порука са данашњег окупљања да Срби не смију заборавити своја страдања, посебно она деведесетих година.

“Народ који заборавља своју прошлост ризикује да му се понове ружне ствари. Срби су често заборављали да су им се догађали погроми и раније. Онда нам се понављају још гори догађаји”, рекао је Штрбац.

Он је навео да се помени организују тамо гдје су се дешавали злочини како би остали упамћени у генерацијама које долазе.

Штрбац је рекао да има документ који свједочи да је у Новом Граду 18. августа 1995. године покопано 19 Крајишника, од којих девет без имена.

“Замолићу да видимо шта је са овим људима који немају имена. Ми њих имамо на списку, трагамо за њима, а они су можда овдје. Помени се обављају именима, не бројевима и покушаћемо да од сада тако буде, можда нам се јави неко од породица за чијим члановима трагамо”, рекао је он.

У оквиру обиљежавања 28 година од страдања Срба у Погрому “Олуја”, јутрос је у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служена, а након тога су, уз саобраћаницу према мосту на ријеци Уни, прислужене свијеће.

Представници “Веритаса” и општине Нови Град, који су организатори обиљежавања, потом су са “Моста спаса” у Уну спустили вијенац.

Сутра ће код Спомен-крста на Петровачкој цести бити служен парастос и положени вијенци. а потом је планирана посјета Спомен-соби у Дринићу.

Погром “Олуја” почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, у злочиначкој хрватској акцији “Олуја” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а скоро 2.000 је страдало, међу којима 65 одсто цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.