D.I.C. Veritas

SRNA, 06.02.2018, Štrbac: Razgovor Vučića i Kitarovićeve o kapetanu Draganu ne bi bio presedan

BEOGRAD, 6. FEBRUARA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da pokretanje pitanja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, u razgovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ne bi bio presedan, jer je do sada bilo takvih razgovora.

“Ne očekuje se da se na predsjedničkom nivou razgovara o pojedincima, ali razgovor o kapetanu Draganu ne bi bio presedan, zato što su i do sada predsjednici dvije države razgovarali o sličnim pitanjima koja su se uglavnom ticala Hrvata koje je gonilo srpsko pravosuđe”, rekao je Štrbac Srni.

Primjer za to su, podsjetio je on, slučajevi Veljka Marića i Tihomira Purde, gdje je, kao rezultat razgovora na najvišem nivou, Srbija odustala od potjernice i obustavila postupak protiv Purde.

Štrbac podsjeća da je pripadnih hrvatskih “zengi” Tihomir Purda uhapšen 2011. godine u BiH prema potjernici Srbije zbog ubistva ranjenog pripadnika JNA u Vukovaru 1991. godine, te da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine tri mjeseca kasnije povuklo potjernicu za njim i on je vraćen u Hrvatsku.

On je naveo da je Beograd ustupio Hrvatskoj i slučaj hrvatskog ratnog zločinca Veljka Marića, osuđenog u Srbiji na 12 godina zbog ubistva srpskog civila.

“Hrvatska ga je pustila na uslovnu slobodu zbog zdravlja. U zatvor je vraćen 2016. godine, ali ne zbog toga što je ubijao Srbe, nego zato što je pretukao suprugu. Postoje svjedoci koji tvrde da je Marić ubijao Srbe, ali mu još nije suđeno”, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da je dobro što je jedan od Vasiljkovićevih pravnih zastupnika advokat Goran Cvetić uputio pismo predsjedniku Srbije sa molbom da tokom predstojeće posjete Hrvatskoj pokrene njegovo pitanje.

“Barem je skrenuo pažnju javnosti tim pismom, jer sve što je u vezi sa predsjednikom Srbije dobija veliku medijsku pažnju”, rekao je Štrbac.

On je istakao da je Hrvatska manipulisala kod ekstradicije kapetana Dragana, jer mu je, suprotno pravilima, sudila za više od onoga za šta je ekstradicija odobrena.

Štrbac pojašnjava da su hrvatski pravosudni organi iz jednog činjeničnog opisa djela izvukli tri krivična djela ratnog zločina, odnosno teretili su ga za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a onda ga optužili i za zločin protiv civilnih zarobljenika.

“U Kninskoj tvrđavi bilo je ukupno deset zarobljenika, od kojih se u njegovoj optužnici pominje devet. Tokom postupka došli su do toga da su od ukupnog broja zarobljenika trojica bili civili, a ostalo pripadnici MUP-a Hrvatske i zaključili da je to krivično djelo i nad civilima i nad zarobljenicima, i to po komandnoj odgovornosti, a pošto je ošamario dvojicu policajaca, to je, prema njima, i direktno učešće”, rekao je Štrbac.

On podsjeća da su za isti događaj kapetanu Draganu utvrđene tri kazne i prema svakoj je osuđen na po pet godina, odnosno ukupno 15 godina.

Na drugoj strani, ističe Štrbac, Purda je postao hrvatski nacionalni heroj, a tadašnji premijer Jadranka Kosor poslala je i avion po njega u BiH.

“Hrvati su do sada pokazali punu brigu za svoje državljane, a kapetan Dragan je ime među Srbima, naša legenda i heroj, što su mu govorili i neki funkcioneri iz Srbije dok je bio u Australiji”, rekao je Štrbac.

Vasiljković je osuđen u septembru prošle godine pred splitskim Županijskim sudom na kaznu zatvora od 15 godina zbog zlostavljanja zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napada na policijsku stanicu u Glini.

On je u završnoj riječi odbacio krivicu, a njegov slučaj je sada u žalbenom postupku.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.