D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 20.05.2024, DRAMA ZBOG MEDIĆA – Srbima ‘prekipjelo’ zbog suđenja ratnim zločincima u Hrvatskoj: Oglasio se i Vučić

Presuda bivšem majoru JNA Vojislavu Mediću koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora, kao bomba odjeknula je diljem naše zemlje, ali i Srbije. I dok je u našoj zemlji ova vijest dočekana uz aplauz, u susjednoj se državi teško mire s odlukom suda koji je Mediću dokazao krivnju.

Podsjetimo, sud je zaključio da je tužiteljstvo dokazalo kako je Vojislav Medić bio ispitivač koji je zlostavljao hrvatske vojnike u logorima Sremska Mitrovica i Stajićevo nakon pada Vukovara studenog 1991.

“Optuženi Medić se branio da nikada nije sidjelovao u mučenju hrvatskih vojnika, da nikada nije bio na tim mjestima, da je cijelo vrijeme u tom periodu radio u sudu u Beogradu i da se sudi pogrešnoj osobi, a za tu tvrdnju priložio više stotina materijanih i personalnih dokaza.”, kaže predsjednik Veritasa Savo Štrbac i dodaje:

 

Problematizira se svjedočenje članova DP-a

“Sud je povjerovao iskazima svjedoka, ujedno i oštećenih, koji su tvrdili da ih je upravo optuženi ispitivao i maltretirao. Među svjedocima su bila i dva tek izabrana zastupnika u Hrvatski sabor iz proustaškog ‘Domovinskog pokreta’, koji se žestoko zalaže da se još više neprijatelja procesuira za ratne zločine. Presuda je objavljena istog dana kada je objavljeno da će DP kao koalicijski partner s HDZ-om činiti parlamentarnu većinu i sudjelovati u izvršnoj vlasti sa četiri ministra u novoj vladi.”

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković je, navodi Štrbac, inače Hrvat i hrvatski branitelj, a u izjavi medijima je kazao kako je zaprepašten presudom, te da je bilo teško braniti čovjeka koji je “osuđen prije nego što je podignuta optužnica, kojeg je osudila javnost pa i ovo sudsko vijeće”.

Povodom presude Mediću oglasio se i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavivši da je trebalo ranije reagirati i “da se sada čovjeku ne može previše pomoći”. Ovaj slučaj je dobio veliku medijsku pažnju upravo zahvaljujući činjenici da je suđenje redovno pratio RTS. Štrbac tvrdi da to nije slučaj sa mnogim suđenjima pripadnicima bivših JNA i SVK, kojima se u kontinutetu sudi već više od trideset godina od kojih velika većina prolazi ispod “medijskog radara”.

 

Vučić bespomoćan, Hrvatska uporna u procesuiranjima

U proteklih 30 godina, zbog počinjenja ratnih zločina u Domovinskom ratu pokrenuti su brojni kazneni postupci protiv gotovo 4.000 osoba, od čega ih je pravomoćno i nepravomoćno osuđeno 707, dok  se pred nadležnim sudovima vode krivični postupci protiv 499, a istraga protiv 139 osoba. Po Veritasovim”istraživanjima, među procesuiranima oko tri posto su pripadnici oružanih snaga RH, a svi ostali su pripadnici neprijateljskih snaga (TO, JNA, SVK, srbijanski dužnosnici i poneki dobrovoljac), od kojih je tek za oko 13 posto postupak vođen ili se vodi u prisustvu, a za sve ostale u odsustvu.

Zahvaljujući međunarodnim potjernicama, širom svijeta je do sada uhićeno najmanje 189 Srba, od kojih su njih 77 isporučena u Hrvatsku. U hrvatskim zatvorima trenutno se zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 25 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravomoćno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravomoćnost.

 

Dosta im “štancanja” optužnica

“Hrvatsko pravosuđe iz dana u dan, iz godine u godinu, nesmetano, u skoro potpunoj medijskoj tišini, hapsi Srbe širom svijeta, otvara nove istrage, podiže nove optužnice i donosi, nemareći previše za validne dokaze, uglavnom osuđujuće presude pripadnicima bivših JNA i SVK, zbog svakovrsnih ratnih zločina (uključujući krađu bijele tehnike, domaćih životinja, šamaranje…), potkrepljujući na taj način  svoj službeni narativ rata devedesetih po kojem su vodili obrambeni rat od zlog ‘velikosrpskog agresora”’, potpomognutog od strane još ‘zloglasnije i krvoločnije’ JNA i lokalnih ‘srpskih pobunjenika'”, sarkastičan je Štrbac.

“Hrvati su bez kritičnog medijskog oka stvorili autentičan ‘model’ procesuiranja neprijatelja za ratne zločine, kojeg kao svoj brend, izvoze po svijetu, uključujući i Kosovo, gdje su već počeli ‘štancati’ optužnice protiv protjeranih Srba, i Ukrajinu, koja je, prema izjavi ukrajinskog državnog tužitelja Andrija Kostina, od početka ruske invazije pokrenula istrage o više od 127.000 mogućih slučajeva ratnih zločina”, zaključuje predsjednik Veritasa.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.