D.I.C. Veritas

SRNA, 06.06.2016., Štrbac: Pustiti majora Dželajliju da se brani sa slobode

BEOGRAD, 6. JUNA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da vjeruje da će major Vojske Republike Srpske Ranko Dželajlija, koji je uhapšen po hrvatskoj Interpolovoj potjernici u Beogradu, biti pušten u Srbiji da se brani sa slobode.

Štrbac je istakao da bi država Srbija, kada izručuje Srbe u Hrvatskoj, trebalo da provjeri da li je uhapšeni čovjek uradio zaista to što mu hrvatska strana stavlja na teret, kao i da mu dozvoli da se brani sa slobode.

“To znači, dok traje ekstradicioni postupak, da boravi kod nekog rođaka, koji mora da potpiše izjavu da će ga držati na stanu i hrani. Od uhapšenog se oduzimaju dokumenta, a on potpisuje izjavu da neće napustiti Srbiju, dok se ne završi postupak”, rekao je Štrbac, napominjući da Ranko Dželajlija u Srbiji ima rođenog brata.

Štrbac je podsjetio na pozitivnu praksa u nekoliko zadnjih slučajeva kada su po hrvatskim potjernicama u Srbiji bili hapšeni državljani BiH, rodom iz Hrvatske, bivše Republike Srpske Krajine.

On je pojasnio je da upravo zbog velikog broja neosnovanih i proizvoljnih optužbi sa hrvatske strane, sudovi u Srbiji pažljivije gledaju da li su zaista i počinjena djela, koja se traženim licima stavljaju na teret i da li su ih ona i počinila.

“Znači nije dovoljno za procesuiranje to što je neko bio u nekoj jedinici na srpskoj strani, kao Ranko Dželajlija. S druge strane, Hrvatima je to dovoljno za procesuiranje i zagorčavanje života Srbima”, rekao je Štrbac.

Govoreći o proceduri za izručenje, Štrbac je naveo da Srbija prvo obavještava Hrvatsku da je uhapšeno lice po hrvatskoj potjernici, a nakon prijema tog obavještenja, Hrvatska ima rok od ukupno 40 dana da zvanično zatraži ekstradiciju.

“Ali, naravno, nije dovoljno samo napisati – izručite vi nama njega, nego uz zahtjev idu i prilozi. To su sudska dokumenta. Ako je u pitanju istraga, onda rješenje o otvaranju istrage, ako je optužnica – onda optužnicu, ako je presuda – onda presudu”, naveo je Štrbac.

On kaže da se, uz zahtjev, prilažu i izvodi iz Krivičnog zakona, gdje je opisano djelo za kojeg Hrvatska tereti Dželajliju, u ovom slučaju ratni zločin protiv civila, kao i izvod iz Zakona o krivičnom posutpku, gdje se garantuje da će imati fer i pošteno suđenje, odnosno da će imati ravo da se služi svojim jezikom, kao i na advokata.

“Hrvatska kao država molilac, ima rok, po evropskoj konenciji, ukupno od 40 dana da podnese taj zahtjev. U slučaju i da zahtjev za ekstradiciju sa svim prilozima ne stigne u tom roku, onda se lice pušta u na slobodu, bez obzira što je postojala potjernica”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da, prije nego to stigne zahtjev, ekstradicioni sudija utvrđuje identitet uhapšenog, jer se često dešavalo, posebno po hrvatskim potjernicama, da su nepotpune, da ne sadže ime oca lica koje se traži, a čak je bilo i nadimaka umjesto imena.

U slučaju da stigne dokumentacija sa zahtjevom za ekstradicijom, onda, ističe Štrbac, ekstradicioni sudija utvrđuje da li je to djelo onako kako je opisano u hrvatskom zakonu predviđeno kao djelo i po srpskom zakonu, a ako su ispunjeni svi uslovi, onda se lice izručuje.

On je dodao da optužnica protiv Ranka Dželajlije obuhvata više više desetina lica i to su takozvane hrvatske generalne optužnice, koje obuhvataju sve koje su bili angažovani u Teritorijalnoj odbrani RSK.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.