D.I.C. Veritas

SRNA, 06.07.2015., Štrbac: Najavom ekstradicije Hrvati “pripremaju doček”

BEOGRAD, 6. JULA /SRNA/ – Bombastična najava iz Hrvatske da će Australija 9. jula izručiti Dragana Vasiljkovića učinjena je sa namjerom da mu Hrvati “pripreme doček”, smatra direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je naveo da je praksa da se termin ekstradicije nikada ne objavljuje, te podsjetio da su se Hrvati okupili u Zadru kada je iz Švajcarske izručena Srpkinja Zorana Marić, osumnjičena za ratne zločine.

“U Zadru je neko okupio ljude, jer su saznali termin izručenja Marićeve, koju su vrijeđali. Da bi se izbjegle takve scene, praksa je da se ekstradicija ne najavljuje”, rekao je Štrbac Srni.

On je naveo da se Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, nikada nije bojao suđenja, iako je optužen za ratni zločin, jer je uvjeren u svoju nevinost, ali da strahuje od atmosfere koja će ga dočekati u Hrvatskoj i tretmana koji će imati u hrvatskom pritvoru.

Štrbac je podsjetio da se kapetan Dragan u Australiji nalazio u pritvoru oko 9,5 godina, što je vjerovatno najduži ekstradicioni postupak ikad, isključujući lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kome je dok je bio u pritvoru u Ševeningenu ipak suđeno.

“U Evropi se to mora završiti najduže za godinu dana. Kapetan Dragan se nikad nije i ne boji se suđenja jer smatra da je potpuno nevin po svim tačkama optužnice. Ono čega se on pribojava je tretman u zatvoru ukoliko drugi zatvorenici saznaju njegov identitet, jer je tamo postao poznata ličnost devedesetih sa negativnom konotacijom”, rekao je Štrbac.

On je naveo da lično, kao i svi koji poznaju kapetana Dragana, vjeruje da Hrvati protiv njega nemaju dokaze ni da podignu optužnicu ukoliko bi se držali međunarodnih pravnih standarda, a kamoli da mu u perspektivi izreknu osuđujuću presudu.

Štrbac je kao posebno žalosno i sramotno naveo da je jedini svjedok protiv kapetana Dragana u istrazi o navodnom ubistvu dva Hrvata u kampu “Alfa”, kojim je Vasiljević upravljao, čovjek srpske nacionalnosti koji je tamo radio kao kuvar.

On kaže da je navodno ubistvo dva hrvatska vojnika ujedno i najteža optužnica, a da se kapetan Dragan još tereti za osvajanje policijske stanice u Glini 1991. godine, što nije nikakva tajna, te za navodno maltretiranje zarobljenih Hrvata na tvrđavi u Kninu.

“Niko od nas u to ne vjeruje, jer je kapetan Dragan bio strogo profesionalan, a zatvorenici pričaju takve priče da bi sebi dali na značaju”, uvjeren je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.