D.I.C. Veritas

SRNA, 06.08.2016., Bačeni vijenci sa „mosta spasa“ na rijeci Uni [Foto]

NOVI GRAD, 6. AVGUSTA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić bacili su danas u rijeku Unu vijenac sa “mosta spasa”, preko kojeg je u BiH u avgustu 1995. godine prešlo 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

Štrbac je rekao da je ovaj most, koji je i granični prelaz sa Hrvatskom, bio “most spasa” za srpski narod, drugi “most spasa” bio je u Martin Brodu za oko 100.000 ljudi u drugoj izbjegličkoj koloni iz Like i Sjeverne Dalmacije, a treća kolona se izvlačila auto-putem uz pratnju Unprofora.

“To je ono što zamjeramo Unproforu – umjesto da zaštite srpski narod oni su ih ispratili s vjekovnih ognjišta”, rekao je Štrbac u Novom Gradu, gdje je danas obilježena 21 godina od stradanja Srba u hrvatskoj akciji “Oluja”.

On je dodao da se u Hrvatsku vratilo malo Srba, koji imaju problema.

“Niko ne bježi od dobra. Mi smo u blizini Dvora, gdje se desio jedan od najstrašnijih zločina 90-ih godina – u školi je ubijeno devet hendikepiranih lica”, rekao je on.

Štrbac kaže da “Veritas” ima dokaze da je taj zločin počinila jedinica Matije Ciprića iz Divuše, iako on to negira.

“Prema mojim saznanjima, njih je `ubila mržnja` jer nikakavih materijalnih dobara nisu imali. Sinoć smo u Banjaluci prikazali film `Masakr u Dvoru – 15 minuta`, koji je prikazan prije godinu dana u Sarajevu i na RTS-u, ali nikad u Hrvatskoj, jer tamo tvrde da film upućuje ko su bile ubice”, naveo je Štrbac.

On je rekao da je film psihološka drama danskog komandanta Unprofora koji je mogao da spriječi ubistva.

“Savjest je proradila. U filmu u prvom planu nije sam zločin, šire je obrađen pojam rata i uloga UN i zaštitnih snaga”, rekao je Štrbac.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić je rekla da je teško objasniti kakvi su se zločini desili i u Dvoru i u Svodni gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu.

“Ovi susreti i sjećanja na žrtve kojima se danas poklanjamo ne služe da bi se širila mržnja koja nikom ništa nije dobro donijela. Služe da se sjetimo stradalih i da generacije koje dolaze ne zaborave”, rekla je Rajilićeva.

Obilježavanje 21 godine od stradanja Srba u hrvatskoj akciji “Oluja” jutros je u Novom Gradu počelo služenjem parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega su prisutni na putu prema “mostu spasa” zapalili svijeće.

Delegacije su danas položile vijence i prislužile svijeće kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada.

Zatim je u Hramu Svetog Save u Svodni služen parastos, a na kraju su vijenci položeni kod spomen-obilježja stradalima u izbjegličkoj koloni u ovom naselju.

U Novom Gradu su danas bili i predstavnici regionalnog Centra za nenasilnu inicijativu, a na spomen-obilježja položili su zajedničke vijence demobilisanih boraca sve tri vojske koje su učestvovale u proteklom ratu.

U akciji hrvatske vojske “Oluja” sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije protjerano je oko 250.000 Srba, a ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.