D.I.C. Veritas

СРНА, 07.09.2012., ТУЖБА ПРОТИВ МПРИ ИМА РЕАЛНE ШАНСE ЗА УСПЈЕХ

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оцијенио је да српска тужба против америчке компаније МПРИ за саучесништво у геноциду и прогону Срба у операцији “Олуја”, има реалнe шансe за успјех.

Штрбац је истакао да такав став поткрепљује писано образложење и изјашњавање федералног суда у Чикагу, које је тај суд дао прошле године када се прогласио надлежним, а тужбу оцијенио као веома озбиљну.

“Тужба је поднесена у августу 2010, а крајем августа 2011. године суд се огласио надлежним и тада саопштио да је одбио приговоре тужене организације о неоснованости тужбе. Судија Рубен Кастиљо тужбу је оцијенио као веома озбиљну, а образложење написао на 20 страница“, рекао је Штрбац.

Он је одбацио као неосновану изјаву припадника МПРИ “Слободној Далмацији” о томе како Срби неосновано туже ту компанију, јер не могу америчку државу чији је војни врх био укључен у акцију “Олуја”.

Штрбац је истакао да је уз тужбу приложен уговор између Хрватске и те компаније из 1994. године, а не уговор са америчком државом, а да је основ за тужбу саучесништво у геноциду, који је починила Хрватска.

“Ова организација јесте продужена рука америчке државне администрације, али тужи се оно што је објективно могуће доказати на суду, а то је по уговору из 1994. године у којем се наводи да је та организација правила планове и помогла да акција буде изведена“, рекао је Штрбац.

Он је објаснио да је саучесништво управо у томе што су припадници МПРИ, као некадашњи официри америчке војске изучавали Други свјетски рат и да су, знали или морали знати за Јасеновац, као и да ће, ако опреме хрватску војску “бити поново геноцид”.

Штрбац је рекао да је у тужби, коју је прихватио федерални суд у Чикагу, наведено да је МПРИ одговоран за саучесништво у злочину и да су њени припадници знали или морали знати да су хрватске снаге имале намјеру да почине геноцид, као и да се без МПРИ-а то не би могло учинити.

У вези са захтјевом за одштету од 10 милијарди долара, Штрбац је нагласио да је затражено 25.000 долара по глави, што за 200.000 жртава износи пет милијарди долара. Рачунајући камату и имајући у виду број година које су протекле од догађаја, дошло се до суме од 10,4 милијарди долара плус “било која сума поврх тога коју суд одреди”.

Штрбац је напоменуо како је, будући да је ријеч о парници, отворена и могућност да стране постигну нагодбу. Двије стране су се у тој намјери већ састајале у септембру прошле године, али договор није постигнут.

Припремно рочиште за главни претрес у овом предмету биће одржан у фебруару 2013. године, како је то одредио федерални суд у Чикагу

Федерални суд у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније “Милитери профешенал рисорсиз” /МПРИ/ поднијеле српске организације у САД-у “Жртве геноцида у Крајини” и “Српски крајишки сабор”.

Срби у Америци туже МПРИ “за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине” у операцији „Олуја“, а од америчке компаније тражи се одштета од 10 милијарди долара.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.