D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 12.08.2023, VELIKA STUDIJA VERITASA – Štrbac barata novim brojkama: Kaže da je u Oluji ubijeno 557 Srpkinja

“Žrtve logora Jasenovac zaslužuju najveći i najmonumentalniji memorijalni centar, ali i do nebesa da se napravi bilo bi malo, kolika je to bila tragedija”, izjavio je direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

Povodom potpisivanja sporazuma između Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama, Štrbac kaže da se raduje što će biti izgrađeni u Donjoj Gradini i u Beogradu, te da bi volio da to što prije dođe do realizacije.

“Stoljeće genocida nad Srbima”

“Dvadeseto stoljeće je stoljeće genocida nad Srbima, Balkanski ratovi, Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat i rat devedesetih, sve gore od goreg, a nemamo muzej poput muzeja Holokausta”, kaže Štrbac i navodi kako je 2000. godine osnovan Odbor za popis žrtava Jasenovca na drugoj međunarodnoj konferenciji, ali da taj odbor nije zaživio zato što nisu bila osigurana sredstva.

“Žrtve zavređuju da se ispišu njihova imena i da se čitaju. To je jedino što možemo i što trebamo učiniti. Živote im ne možemo vratiti, ali ih možemo spominjati”.

Štrbac ističe da je, kada su u pitanju ubijeni Srbi u Hrvatskoj, upravo to misija “Veritasa”:

 

Veritas obrađuje kompletne podatke o žrtvama

“Svaka žrtva mora imati ime, a za to što nema spiska krivi su potomci ili vlasti, što nisu učinili. Za svaku od žrtava u ‘Oluji’ koje smo popisali, njih 1.893, radimo kompletne podatke – biografija, kada i gdje su stradali, jesu li pronađeni, identificirani, sahranjeni. Za neke imamo cijele romane, a za neke je nažalost, malo podataka, ali se trudimo da dođemo do svake obitelji i da obitelji trećine žrtava čije sudbine nisu riješene podsjetimo da provjere jesu li ih adekvatno prijavili i je li dovoljno krvnih uzoraka za identifikaciju”.

 Štrbac zvrdi da se u Hrvatskoj umanjuje broj ubijenih srpskih civila u “Oluji” pri čemu se tvrdi da ih je ubijeno 612:

 

Brojke Veritasa ne poklapaju se sa službenim hrvatskim brojkama

“Veritas je popisao imena i prezimena 1.236 ubijenih srpskih civila od ukupno ubijenih 1.893 Srba. Ne trebaju mi ni manje ni veće brojke, trebaju mi brojke onoliko koliko ih je bilo. Svaka brojka je, kad su u pitanju ljudski životi, velika. Svaka!”

Prema podacima “Veritasa”, 65 posto Srba ubijenih u Oluji bili su civili, od kojih su čak tri četvrtine bili ljudi stariji od 60 godina. Od ukupno ubijenih civila, navode u svojim podatcima, čak 29 posto bile su žene, njih 557, a četiri petine ubijenih žena bilo je starije od 60 godina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.