D.I.C. Veritas

Срна, 08.07.2016., ПРЕДСТАВЉЕНА “НАША ИСПОВИЈЕСТ” СРПКИЊА ЖРТАВА РАТА

БЕОГРАД, 8. ЈУЛА /СРНА/ – На Филолошком факултету у Београду представљена је књига монографија “Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995”, која садржи приче 15 српских жена жртава које су претрпјеле тортуре током протеклог рата у БиХ.

Директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је на скупу, којем су присуствовали и угледни свјетски борци за мир и правду Гидеон Грајф, Бери Литучи и Кнут Флувик Торенсен и на којем је представљена и књига “Из колијевке у Јасеновац” Милета Дашића, да се у јавности стиче погрешан утисак да су у рату у БиХ страдали само Бошњаци и Хрвати, а да су Срби само убијали.

Цицовић, који је ову монографију поклонио Грајфу, Литучију и Торенсену, као и представнику Уницефа у Србији, истакао је да ова књига садржи исповијести 15 Српкиња које су претрпјеле тешке тортуре у рату.

Он је навео да се на тај начин хтјело приближити јавности шта су оне проживјеле, додавши да је монографија бесплатно преведена и на енглески језик, захваљујући декану Филолошког факултета Александри Вранеш, а да је предговор написала позната српска глумица Ана Софреновић.

Цицовић је уочи скупа изјавио за Срну да је Представништво Републике Српске у Београду, заједно са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих и са Републичким удружењем жена жртава рата припремило је монографију “Наша исповијест”, која садржи исповијест 15 жена Српкиња из Републике Српске, које су преживјеле тортуру у грађанском рату у БиХ, који је за све у БиХ био погубан и тежак.

“На тај начин желимо да Представништво да свој допринос у расвјетљавању и утврђивању истине о рату у БиХ и да се чује и глас и жена из Републике Српске, које су доживјеле тортуру и злостављање”, рекао је Цицовић.

Он је додао да је књига изашла прије два дана из штампе, а данас је представљена на Филолошком факултету у оквиру представљања и других издања посвећених сјећању на жртве и културу сјећања на жртве рата широм свијета.

“За нас је посебно битно да одржимо културу сјећања на жртве, зато што се у јавности уопште у свијету створила потпуно погрешна слика да је у рату у БиХ страдао само један народ, а да су Срби у том рату били народ који је злостављао и вршио агресију на друге. Изузетно су важна оваква издања, која имају за циљ показивање истине и онога што се десило у рату у БиХ”, рекао је Цицовић.

Декан Филолошког факултета Александра Вранеш истакла је да ова књига није само свједочење о злочинима, него и о нашем менталитету, јер се жене жртве стиде да причају о томе шта им се десило.

“Непосредан повод скупа су промоције књига `Из колијевке у Јасеновац` и књиге `Наша исповијест`, која је изашла у издању `Службеног гласника`, а која говори о страдалницама српским женама жртвама посљедњег рата у БиХ”, рекла је Вранеш.

Она је истакла да се не смије дозволити да “заборав прекрије жртве ниједног народа, па тако ни српског”.

На овом скупу српска глумица Ана Софреновић рекла је да јој је била велика част да напише предговор за ову монографију, те додала да су кроз своје приче те жене добиле своје постојање и прилику да се чују, да испричају своју причу и да могу да наставе даље.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.