D.I.C. Veritas

Alo, Srna, 08.09.2021, SUTRA 28 GODINA OD ZLOČINA U MEDAČKOM DžEPU

BEOGRAD, 8. SEPTEMBRA /SRNA/ – Sutra se navršava 28 godina od agresije Hrvatske vojske na srpska sela u Medačkom džepu kod Gospića, a u toj akciji ubijeno je 88 Srba, među kojima 36 civila, dok su sela Divoselo, Čitluk i Počitelj opljačkana, pa sravnjena po sistemu “spržene zemlje”, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas”.

Ističući da su zločini počinjeni u zoni koja je prije upada Hrvatske vojske 18 mjeseci bila pod zaštitom Unprofora, iz “Veritasa” podsjećaju na riječi komandanta vojnih snaga UN generala Žana Kota koji je po obilasku uništenih sela izjavio da u njima nije našao nikakve znakove života i ocijenio da je razaranje bilo potpuno, sistematsko i namjerno.

“Hrvatska vojska je u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere. Ono što nisu uspjeli u nastupanju, pobili su i uništili u povlačenju koje je, uz posredovanje Unprofora, potrajalo do 17. septembra te 1993. godine”, navode u “Veritasu”.

Tragedija Medačkog džepa, kako ističu, odvijala se pred očima Unprofora koji je poslije trodnevnih borbi sa Hrvatskom vojskom i policijom uspio da preuzme kontrolu nad napadnutim područjem, čime je spriječio ubijanje preostalih Srba i uništavanje njihove imovine.

“U akciji Hrvatske vojske ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani, pri čemu je utvrđeno da su ubijenima razbijene lobanje, da imaju mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, da su im odsječeni dijelovi tijela i da su živi bacani u vatru, upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih”, navodi se u saopštenju.

Za zločine počinjene u Medačkom džepu Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je hrvatske generale Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, prema riječima glavne tužiteljke, uspio da dokaže “paralelnu liniju komandovanja”.

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine, dok je predmet Ademi/Norac Haški tribunal 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa.

Županijski sud u Zagrebu Ademija je tri godine kasnije oslobodio svih optužbi, dok je Norca proglasio krivim, osudivši ga na sedam godina zatvora, ali mu je tu kaznu Vrhovni sud Hrvatske smanjio na šest godina.

Hrvatsko pravosuđe je, zbog likvidacije zarobljenih vojnika Republike Srpske Krajine i ubistva starije žene, osudilo trojicu pripadnike Hrvatske vojske – Josipa Krmpotića i Josipa Mršića na po tri godine zatvora, a Velibora Šolaju na pet godina.

U Divoselu danas nema stanovnika, u Počitelju žive dvije starice, a u Čitluku desetoro ljudi.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.