D.I.C. Veritas

Srna, 09.09.2015., 22 godine od zločina nad Srbima u Medačkom džepu

BEOGRAD, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ – Danas se navršavaju se 22 godine od stradanja Srba u akciji hrvatske vojske “Medački džep” u kojoj je, po principu “spržene zemlje”, ubijeno 88 Srba i spaljena tri sela.

Tim povodom parastos za poginule Srbe biće služen u 11.00 časova u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

U Medačkom džepu hrvatska vojska izvršila je agresiju na srpska podvelebitska sela Počitelj, Divoselo i Čitluk kod Gospića.

Ubijeno je 88 lica srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila. Među ubijenima je i 17 žena, te 26 lica starijih od 60 godina, dok se za 14 još traga.

U akciji nije bilo ranjenika, što upućuje na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, a da su uprkos tome najodgovorniji izbjegli odgovornost.

Ta oblast se za vrijeme agresije nalazila pod zaštitom UN. Tragedija u Medačkom džepu odvijala pred očima Unprofora, koji nije bio samo pasivni posmatrač.

Komandant Unprofora Žan Kot, koji je poslije akcije i intervencije snaga UN obišao sela, napisao je da u njima nije našao znakove života i da je riječ o sistematskom uništavanju.

“Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja. U nekoliko sela kroz koja smo danas prošli razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno”, napisao je general Kot poslije agresije hrvatske vojske na Medački džep.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, u aprilu 1991. godine u Divoselu živjelo je 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

Od septembra 2014. godine u Čitluku i Počitelju žive po tri stanovnika, dok je Divoselo pusto.

Puštanje osuđenog generala Mirka Norca na uslovni otpust, oslobađanje Velibora Šolaje, odbrana sa slobode Josipa Krmpotića i Josipa Mršića, neprocesuiranje admirala Davora Domazeta i mnogih drugih učesnika u ovoj akciji, pokazuju da Hrvatska još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom nedavne prošlosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.