D.I.C. Veritas

Srna, 09.10.2012. БРАМЕРЦ НЕПРАВЕДНО УСЛОВЉАВА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ – Директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да и у завршној фази рада Хашког трибунала постоје двоструки аршини јер се Србија и даље условљава истрагом мреже подршке хашким оптуженицима, а да нико није процесуиран у Хрватској или у Шпанији, гдје се дуго крио хашки оптуженик Анте Готовина.

 

“Не сјећам се, а вјероватно бих знао да јесте, да је вођена нека озбиљнија истрага о скривању Готовине”, рекао је Штрбац за Срну, коментаришући посјету главног хашког тужиоца Сержа Брамерца Београду, која је посвећена истрази мреже подршке хашким оптуженицима.

Штрбац је рекао да се скривање Готовине претворило у пландовање, уживање сваке врсте по разним дестинацијама, те да су о томе многи знали и учествовали из разних земаља, а не само из Хрватске, али није нико одговарао.

Штрбац је рекао да је очигледно да главни тужилац Хашког трибунала не може Хрватима ништа и да не може више да условљава њихов пут ка Европи, а да иде у Србију гдје може да условљава.

“Брамерц не може више да условљава хрватски пут ка Европи зато што они имају већ договорен термин уласка у ЕУ. Приступни споразум је потписан у децембру прошле године и сада је то у поступку ратификације”, навео је Штрбац.

Штрбац сматра да Брамерц “иде тамо гдје је мекше и гдје може да условљава”.

Према његовим ријечима, Хашки трибунал је још 2004. године одустао од подизања оптужнице против било кога за ратне злочине, а посебно оних који су још раније били на такозваном средњем и нижем нивоу командовања.

“Осим тога што су ухапшени сви оптужени, заиста су они који су учествовали у скривању и помагању периферна ствар. Лично мислим да се Хашки суд на томе уопште не би требао ангажовати и исцрпљивати“, поручио је Штрбац и додао да је “и Ратко Младић у Хагу и да су добили све шта хоће”.

Нажалост, рекао је Штрбац, и у овој завршној фази рада хашког Тужилаштва и Суда постоје двоструки аршини.

“Увијек се другачијим очима гледа и мјерилима мјери и поступа према томе шта се дешава у Србији, а шта у осталим државама“, рекао је Штрбац.

Главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц рекао је данас да је од српских власти добио “обећавајуће информације” о истрази мрежа јатака хашких отпуженика и додао да се нада њеном знатном напретку у наредним данима.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је неприхватљиво то што је Брамерц посјету Београду посветио истрази мреже подршке хашким оптуженицима, док не чини ништа да се у БиХ коначно процесуирају бројни злочини почињени над Србима.

“Хашком трибуналу је очигледно битније да се бави јатацима, а не процесуирањем ратних злочина над Србима и муџахедина који се слободно крећу у БиХ”, рекао је Митровић Срни.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.