D.I.C. Veritas

Srna, 09.10.2012., JOŠ NEMA KRIVACA ZA MASOVNE GROBNICE

MRKONJIĆ GRAD(SRNA) – Već 17 godina Mrkonjićani čekaju da neko odgovara za užasne zločine, koji su 1995. godine nad srpskim stanovništvom počinili pripadnici Vojske Hrvatske i tzv. Armije BiH, iza kojih su ostale masovne grobnice i popaljene kuće.

U najvećoj masovnoj grobnici pronađena su tijela 181. zvjerski ubijenog srpskog civila i vojnika, dok je u manjim grobnicama u Mrkonjić Gradu pronađeno još 176 tijela.
Svi su zvjerski mučeni i ubijeni – kaže se u nalazima obdukcije i patologa, ali ti dokazi i svjedočanstva “skupljaju prašinu” u ladicima Tužilaštva BiH.
Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno oko 3.000 stambenih objekata, tako da se ratna šteta samo u ovoj opštini procjenjuje na oko 670 miliona KM.
Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić naglašava da je tragično to što još niko nije odgovarao za ove strašne zločine.
”Uprkos uvjeravanjima da će počinioci i naredbodavci zločina biti procesuirani, o tom pitanju još ništa konkretno nije urađeno”, rekla je Aničićeva Srni i dodala da je podnošenje tužbe protiv Hrvatske za odštetu uslovljeno procesuiranjem nekog od izvršilaca ratnog zločina.
Ona ističe da opštinsko rukovodstvo nije i neće nikada odustati od namjere da tuži Hrvatsku.
Petar Mitrić iz Podorugle, kod Mrkonjić Grada, kaže da se zna ko su bili nalogodavci, odnosno da se sve zna, ali i dalje vlada pravo jačega.
“Iz masovne grobnice, 2. aprila 1996. godine, izvađeno je tijelo mog brata Duška, kao i posmrtni ostaci sinova mog strica. Tokom ekshumacije iz masovne grobnice vidio sam stravične slike, bilo je vidljivo da su ljudi mučeni i na zvjerski način ubijeni.
Dokaza ima mnogo, ali Tužilaštvo BiH ništa ne radi o tom pitanju.Sramota je, tužno je, ali ja opet vjerujem u pravdu”, rekao je Mitrić.
Svake godine Mrkonjićani pomenu 10.oktobar 1995. godine – crni oktobar za Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.
Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995.
godine protjerano je više od 120.000 ljudi, a ubijeno oko 2.000 civila i vojnika.
Do sada je ekshumirano 1.214 tijela, a i dalje se traga za još 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika.
Tako će u srijedu, 10. oktobra, biti upriličeno slovo o onome što se dešavalo. A Mrkonjićanima ostaje da i dalje čekaju pravdu.
Priredila: Draga LEKIĆ

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.