D.I.C. Veritas

Srna, 11.07.2013., RITUALNO HAPŠENjE SRBA

BEOGRAD, 11. JULA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da je jutrošnje “spektakularno hapšenje” 11 Srba u Hrvatskoj ritualno hapšenje, koje šalje poruku njihovim sunarodnicima da napuste Hrvatsku i ne vraćaju se.

 

“Ovakva spektakularna hapšenja sa fantomkama, upad u kuće, na imanja pa još i kamere, ritualna su hapšenja koja treba da pošalju poruku sunarodnicma uhapšenih i onima koji žive tamo da nisu bezbjedni, da i oni mogu očekivati hapšenja ako ne za pet dana, a ono za 50 godina, što će zbog straha i natjerati Srbe da ponovo napuste Hrvatsku“, rekao je Štrbac Srni.

Primijetivši da je riječ o ljudima koji tu godinama žive i “po zdravoj logici, da su nešto počinili sklonili bi se na vrijeme”, Štrbac je ocijenio da ovo može samo da natjera Srbe da razmisle još jednom i da ipak napuste Hrvatsku.

Jer, kako je istakao, odlazak iz Hrvatske od 2002. godine mnogo je veći, nego vraćanje.

“Sa druge strane, šalje se poruka Srbima u inostranstvu, a takvih je bar duplo više nego u Hrvatskoj, da se ne vraćaju, jer nisu sigurni ni oni koji nisu bježali, a kako će onda oni koji su bili pripadnici srpskih snaga ili JNA, bez obzira što nisu počinili krivična djela“, rekao je Štrbac.

Ovakva hapšenja i ranije najčešće su se dešavala i ponavljala u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, i to ne bez razloga, jer, kako je objasnio Štrbac, “tamo je koncetracija Srba veća nego u drugim dijelovima `pa ih treba malo rastjerati`”.

Štrbac je, napominjući da mu nije poznato za šta terete uhapšene, ocijenio da su spektakularnom hapšenju sa fantomkama po kućama i na njivama možda razlog i novi standardi, jer je Hrvatska sada član EU.

“Imajući u vidu da smo u filmovima gledali spektakularna hapšenja na Zapadu sa nama donedavno nezamislivim procedurama hapšenja, moguće je da su to ta nova pravila. Ako jesu, nije ih baš trebalo isprobavati na Srbima koji su ionako manji od makova zrna“, ocijenio je Štrbac.

Hrvatska policija privela je jutros 11 Srba iz Trpinja kod Vukovara zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1991. godine. Policija je ljude privodila u njihovim kućama, na radnim mjestima i na njivama gdje su obavljali poljoprivredne radove.

Zajedničko vijeće opština iz Vukovara navodi da je riječ o građanima koji već 16 godina, nakon mirne reintegracije, žive i rade u Hrvatskoj i osudilo je takav neprimjeren način postupanja policijskih službenika.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.