D.I.C. Veritas

SRNA, 14.10.2022, Odgođeno pripremno ročište za “Petrovačku cestu”

BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu odgođeno je za 16. novembar pripremno ročište u procesu poznatom kao “Petrovačka cesta” protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine nad kolonom srpskih civila koja je bježala iz Republike Srpske Krajine.

Zastupnik oštećenih advokat Dušan Bratić rekao je Srni da je pripremno ročište odgođeno, jer Ministarstvo pravde Srbije još nije obavijestilo sud u Beogradu kada je Ministarstvo pravde Hrvatske primilo zamolnicu da se uruče pozivi okrivljenima.

“To je razlog odlaganja današnjeg ročišta i to je zakonita odluka beogradskog suda”, rekao je Bratić.

On je istakao da je danas veliki dan za ideju pravde, ne samo u društvu u Srbiji, već čovječanstva u cjelini, jer je počelo suđenje visokim vojnim zvaničnicima zemlje koja je, kako je naveo, pobjednica u tom ratu i iza koje su stajale tada najveće sile.

“To u istoriji ne biva, već uglavnom samo ratni pobednici sude ratnim gubitnicima. Ovo je primer da je bolji svet moguć”, rekao je Bratić.

On je dodao da je danas veliki dan i za Srbiju, jer je nakon dugog niza godina i samodestrukcija, pokazala da ima svoje tužilaštvo i svoj, a ne tuđi sud.

Bratić je naglasio i da Srbija u tim organima ima ljude koji imaju moralne zakone u sebi i koji su se oduprli svim pritiscima i iskušenjima da se ne sudi.

On je dodao je danas počeo proces satisfakcije žrtava, što je od izuzetnog značaja ne samo za njih, već i za sve narode na Balkanu.

“Samo vršenjem pravde, duštvenim uzvraćanjem na zlo koje se desilo, sprečava se da ta luča sukoba bukne i da se pravda počne uzimati u svoje ruke. Samo vršenjem pravde, duhovi ubijenih će se smiriti i duše preživelih žrtava će se uspokojiti. Tome pravda i služi”, rekao je Bratić.

Proces je bio zakazan u zgradi Specijalnog suda pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine, a iz pripremnog ročišta protiv okrivljenog Vladimira Mikca i drugih javnost je isključena.

Optužnica tereti oficire hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića da su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

U bombardovanju hrvatske avijacije 7. avgusta 1995. godine kod Bravskoga, mjesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u izbjegličkoj koloni poginulo je deset ljudi, među kojima četvoro djece, dvadesetogodišnja djevojka i osamdesettrogodišnja starica, a nekoliko desetina lica je teže i lakše ranjeno.

Ova izbjeglička kolona krenula je iz sjeverne Dalmacije i Like, te u Martinbrodu preko Une prešla u Republiku Srpsku.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.