D.I.C. Veritas

СРНА, 15. 06. 2022, Ранић и Грновић ослобођени оптужбе за злочин у Петрињи

Првостепено вијеће Жупанијског суда у Загребу неправоснажно је ослободило оптужбе двојицу Срба са Баније Јована Ранића /65/ и Саву Грновића /66/ због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније у рату деведесетих, саопштено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

Предсједник Вијећа Саша Луи усмено је образложила да на темељу изведених доказа није било могуће са извјесношћу утврдити да су оптужени починили злочин који им је стављен на терет оптужницом Жупанијског државног тужилаштва у Загребу од 1. октобра 2018. године.

Оптужница је теретила Ранића и Грновића да су 4. и 5. новембра 1991. године у Петрињи, као припадници специјалне јединице милиције САО Крајине, из ватреног наоружања усмртили супружнике Гордану и Милана Козбашић и њихову малољетну дјецу Алена и Тамару.

Из “Веритаса” су подсјетили да је Грновић ухапшен 4. марта прошле године на франкфуртском аеродрому на основу међународне потјернице “Интерпола”, одакле је 14. маја те године изручен у Хрватску, од када се све до јуче налазио у истражном затвору, док се Ранићу судило у одсуству.

У саопштењу је наглашено да је процесуирање Срба и бивших припадника ЈНА због наводних ратних злочина пред хрватским правосуђем постала свакодневница, попут саобраћајки, о чему свједочи и податак са службених интернетских страница судова надлежних за ратне злочине да су у мају на главне претресе изведено 62 оптужена, од чега се осморици суди у присуству, а свим осталим у одсуству.

У саопштењу је указано да их због “поплаве” суђења за ратне злочине пред хрватским судовима више не прате ни организације за људска права нити медији, који углавном бомбастично саопштавају само о хапшењима “монструозних” ратних злочинаца, док их њихова даља судбина не интересује.

“Тако су сви медији у региону извјештавали и о хапшењу Саве Грновића као `монструозног убице` четверочлане породице, од којих је двоје дјеце, док му ослобађајућу пресуду још није објавио ниједан медиј ни у Хрватској нити у региону”, навео је “Веритас”.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 180 Срба, од којих је 69 и екстрадирано у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 30 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.