D.I.C. Veritas

Srna, 16.06.2015, Štrbac: U Hrvatskoj svaki Srbin može biti hapšen

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da se Srbin Mile Paspalj Baća, koji je juče uhapšen u Jasnoj Poljani, kod Gline, nije nalazio na zvaničnom spisku osumnjičenih za ratne zločine, što ukazuje na to da hrvatsko tužilaštvo sada na površinu izvlači slučajeve koji se nikako ne mogu okvalifikovati kao ratni zločini.

On je ukazao da se Paspalj ne nalazi na spisku koji imaju, a on se odnosi na period zaključno do 31. marta 2013. godine.

Štrbac je ocijenio da Hrvati preko pokretanja novih krivičnih procesa plaše Srbe da se ne vraćaju u Hrvatsku, već, naprotiv, da se od nje udalje miljama daleko.

“Ja ovo tumačim kao zastrašivanje Srba da se ne vraćaju, te da oni koji su ostali ili se vratili ponovo napuste Hrvatsku. To je najperfidnije etničko čišćenje i tihi egzodus”, smatra Štrbac.

Govoreći o najnovijem hapšenju, a na osnovu onog što je o slučaju saznao iz pisanja hrvatskih medija, Štrbac je rekao da izgleda da je jedina krivica osumnjičenog Paspalja ta što je ratne 1991. godine jednu srpsku paravojnu formaciju odveo do mjesta gdje su bili smješteni hrvatski nacionalisti.

“Očito je da se čovjek tamo davno vratio i da je njegov pogled na ratni zločin potpuno različit od tumačenja Hrvata. Može li biti ratni zločin to što si nekog odveo do određenog mjesta”, pita se Štrbac i dodaje da slučaj Paspalja nije usamljen.

Mirko Žarković je već 14 mjeseci u hrvatskom zatvoru, ističe Štrbac, jer je svojevremeno poslao jednu Hrvaticu da vidi šta su njeni sunarodnici učinili srpskom dječaku koji im je pao u ruke.

“Ona je nakon 23 godine dala iskaz da zbog toga što se tada našla u minskom polju trpi nesanicu i za to se sada sudi jednom Srbinu”, rekao je Štrbac.

On je ukazao da nova procesuiranja imaju za cilj i da se opravda dalje postojanje Tima istražilaca, koji su bili veoma aktivni u vrijeme pregovora Hrvatske sa EU.

“Da bi opravdali svoje plate oni procesuiraju pod maskom ratnih zločina događaje koji očito nisu bili ni blizu ratnih zločina”, smatra Štrbac.

On je rekao da koliko je “evropska Hrvatska” nedosljedna i kako zaista gleda na čin ratnog zločina, najbolje ilustruju podaci koliko među procesuiranim za ratne zločine ima Hrvata.

“Prema službenom izvještaju Tužilaštva Hrvatske od 31. decembra 2014. godine, zbog ratnih zločina je pokrenut postupak protiv 3.553 osobe. Među njima je 119 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske. Kad dovedete u odnos broj procesuiranih 3.553 u odnosu na 119 sve postaje jasnije”, zaključio je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.