D.I.C. Veritas

Srna, 17.06.2014., КАКО ДА СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ ПОШТУЈУ СТЕПИНЦА?

МОСКВА, 12. ЈУНА /СРНА/ – Руска православна црква гледа са великом скепсом на екуменизам и указује на агресивно изражавање унијата, на акције окренуте ка подривању канонског Православља, и тежњу ка подјели јединствене многонационалне Руске православне цркве, што је посебно изражено у Украјини.

Данас се поново јасно открива оно што су православци увијек знали – унија је била и остала специјални пројекат Католичке цркве, усмјерен на подривање канонског Православља, наводи се у осврту Гласа Русије.

Међу нижим православним свештенством, као и међу широком масом “православног свијета”, питање екуменизма уопште није актуелно.

Ту су и црне мрље у односима католичанства према православљу.

Тешко је замислити да неки припадник Српске православне цркве може поштовати једног Алојза Степинца, којег ће током ове године канонизовати Ватикан – наводи се у осврту.

Ове године, 25. маја, римокатолички папа Фрања и Васељенски патријарх Вартоломеј одржали су екуменско богослужење у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму.

Догађај је одржан на мјесту на којем су прије 50. година њихови предходници – папа Павле Шести и патријарх Атинагорa Први скинули анатеме једни са других, бачене 1054. године, за вријеме Великог раскола.

На први поглед, изгледа да у хришћанском свијету све иде у позитивном смјеру и да предстоји скоро уједињење цркава. Да ли је, заиста, баш све тако?

Руска православна црква има тврђу позицију по овом питању. Штавише, на приједлог Ватикана и Свјетског савјета цркава да се пређе на јединствено празновање Васкрса и јединствени црквени календар, Синодова комисија Московског патријархата једногласно је одбила такав приједлог.

Може се рећи да је идеја екуменизма као нове супер-религије, која обједињава све религиозне фракције, застарјела. То признају и објективни представници других конфесија.

Систем односа међу религијама не треба да се заснива на идеји јединствене религије и не треба тежити ка синкретизму, тј. мијешању религија.

И на Четвртом европском православно-католичком форуму у Минску било је истакнуто да се хришћанске Цркве Истока и Запада не плаше културне различитости. Од тренутка свог оснивања, Црква је била плуралистичка у културном погледу.

Слобода вјероисповести важан је елемент хришћанске вјере. Слобода вјероисповести означава слободу за трагањем за истином и привржености њој – став је противника екуменизма.

Зашто треба наметати нешто без чега смо живјели више од 1.000 година? Нека сваки човјек сам изабере на који начин ће се молити богу и које свеце ће поштовати.

Боље би било да они који се залажу за уједињење цркава испољавају мање агресије, а више поштовања према другим конфесијама – наводи се у осврту Гласа Русије.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.