D.I.C. Veritas

СРНА, 17.10.2019, Посмртни остаци 74 Срба нису пронађени ни 28 година након злочина

БЕОГРАД, 17. ОКТОБРА /СРНА/ – Документационо-информативни центар “Веритас” саопштио је данас да још нису пронађени посмртни остаци 74 Срба из Госпића и околине које су прије 28 година убили припадници хрватске војске и полиције.

“Веритас” је навео да су у Госпићу и околним мјестима у јесен 1991. године хрватски војници и полицајци, углавном маскирани, одводили српске цивиле из кућа и станова, те их касније убијали, на различите начине и на више мјеста.

“Ликвидирани су углавном виђенији Срби који су били лојални новоуспостављеном хрватском режиму”, саопштено је из “Веритаса”.

У том периоду убијено је најмање 124 лица српске националности, међу
којима 38 жена, од којих скоро половина 17. и 18. октобра, наводи се у саопштењу из “Веритаса” и додаје да је међу убијеним и десет брачних парова.

Из “Веритаса” истичу да су до сада пронађени и сахрањени посмртни остаци 50 убијених Срба, док се за осталима још трага.

Из овог центра указују да је о ликвидацијама српских цивила у јесен 1991. године био упознат цијели политички, војни и полицијски врх Хрватске.

Након што су припадници ЈНА крајем децембра 1991. године пронашли 24 полугљенисана леша српских цивила, о томе су, посредством свјетских медија и
хуманитарних организација, упознати и представници међународне заједнице, под чијим притиском је тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Tуђман наредио истрагу.

“Иако су прикупљени докази указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава, случај је врло брзо стављен ад акта, а тијела убијених су из примарних премјештани у секундарне гробнице”, истичу из “Веритаса”.

Tужилаштво Хашког трибунала водило је интензивну истрагу о овом злочину и случај је, прије подизања оптужнице, уступљен хрватском правосуђу.

У саопштењу се напомиње да је потом Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци у марту 2001. године подигло оптужницу против пет припадника хрватске војске и полиције за безразложно хапшење и ликвидацију најмање 50 лица.

Пресудом Жупанијског суда у Ријеци, из марта 2003. године, осуђени су тадашњи секретар Оперативног штаба у Госпићу Tихомир Орешковић на 15 година затвора, а локални команданти хрватске војске Мирко Норац и Стјепан Грандић на 12, односно 10 година.

Суд је, у недостатку доказа ослободио Норца, Орешковића и Ивицу Рожића за ликвидацију тројице Срба из Карлобага, који су 25. октобра 1991. године убијени на локалитету Црни Дабар на Велебиту, док је против Милана Чанића одбио оптужбу.

“Међународне и домаће институције и организације из године у годину питају зашто нису процесуирани и остали припадници хрватске војске и полиције за које је ван сваке сумње у том судском поступку утврђено да су планирали, хапсили и учествовали у ликвидацијама госпићких Срба”, навео је “Веритас”.

У саопштењу се истиче да је таквих више десетина и да су неки од њих и данас на високим функцијама и положајима у хрватској војсци, полицији и власти.

“Породице ликвидираних госпићких Срба посебно узнемирава сазнање да су сва тројица осуђених већ одавно на слободи, док се, са друге стране, ништа не предузима у проналажењу посмртних остатака њихових најмилијих”, навео је “Веритас”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.