D.I.C. Veritas

Srna, 18.02.2013. ТУТА ПУШТЕН ИЗ ЗАТВОРА

ЗАГРЕБ, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Ратни командант ХВО-а Младен Налетилић Tута пуштен је на слободу из затвора у Риму гдје издржава казну због ратних злочина над Бошњацима у БиХ.

 
Налетилић је пред Хашким трибуналом 2003. године осуђен на 20 година затвора, а посљедњих пет служио је у римском затвору Ребибиа.

Његов адвокат Вишња Дреншки Ласан рекла је да је Налетилић пуштен на привремену слободу након издржане двије трећине казне, и то, према одлуци, предсједника Хашког суда, преноси Хрватска телевизија.

Налетилић ће бити протјеран из Италије у Хрватску након што му је, због здравственог стања, смањена казна, пише италијанска агенција Анса.

Младен Налетилић Tута и Винко Мартиновић Штела осуђени су пред Хашким судом на 20 односно, 18 година затвора због ратних злочина на ширем подручју Мостара.

Осуђени су 31. марта 2003. због злочина против човјечности, кршења ратног права и обичаја и тешких повреда женевских конвенција против Бошњака на подручју општина Мостар и Јабланица током хрватско-бошњачког сукоба у БиХ.

Налетилић и Мартиновић ухапшени су 1997. године у Хрватској, гдје је против њих вођен поступак.

Мартиновић је у јануару прошле године пуштен из италијанског затвора, а недуго затим је ухапшен на граници Хрватске и БиХ, јер је Жупанијски суд у Загребу издао потјерницу због сумње на покушај убиства. Након жалбе укинут му је притвор.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.