D.I.C. Veritas

Srna, 18.11.2012., Štrbac: Nastavljamo rat pravnim sredstvima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da je oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izgubljena bitka, ali ne i rat pravnim sredstvima, te najavio da će biti intenzivirani zahtevi za procesuiranje mnogobrojnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u celoj Hrvatskoj.

“Ovom presudom niko nije poništio naše dokaze”, rekao je Štrbac i dodao da bi trebalo pojačanim intenzitetom tražiti da se zločini procesuiraju pred hrvatskim, ali i pravosuđem BiH i Srbije.

Štrbac očekuje da će nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču doći do jačeg i boljeg angažmana svih na procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj ima procesa za zločine počinjene nad Srbima, neki su u istrazi, neki okončani pravosnažnim presudama, neki nisu bili kvalifikovani kao ratni zločini, već kao obična ubistva ili kao ubistva iz koristoljublja i biće još tih procesa, jer je Sektor Sever ostao netaknut i za to još niko nije procesuiran”, rekao je Štrbac.

Štrbac je istakao da će pravnim sredstima biti nastavljen rat za dokazivanje da je akcija “Oluja” genocidna.

“To je moguće i to je imperativ”, rekao je Štrbac.

On je istakao da je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču poruka svim Srbima iz Hrvatske da je Haški sud antisrpski.

“Udruženi zločinački poduhvat je ‘čedo’ rođeno u Haškom tribunalu i nije poznat van tog suda. Oni su ga u Tribunalu ‘rodili’ i ovom presudom ubili”, istakao je Štrbac.

On je dodao da će se u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i Federalnim sudom u Čikagu dokazivati da je “Oluja” bila ne samo etničko čišćenje, što je utvrdilo prvostepeno veće Haškog tribinala u presudi Gotovini i Markaču, već da je genocidna.

Štrbac je ocenio da je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču sada i imperativ Srbiji da ne pristaje na vansudske nagodbe sa Hrvatskom i da ne povlači kontratužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pred kojim bi u drugoj polovini iduće godine mogla biti zakazana glavna rasprava.

“Smatram da će biti teže sa oslobađajućom haškom presudom, kojom se, ipak, ne negiraju zločini počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj, ali nije nemoguće da dokažemo genocid, jer smo našom kontratužbom obuhvatili celi rat i celu ‘Oluju', za razliku od tužbe haškog tužilaštva protiv Gotovine i Markača, koja je obuhvatila samo Sektor Jug”, rekao je Štrbac.

Druga mogućnost da za dokazivanje genocidnosti akcije “Oluja”, ističe Štrbac, je tužba oko 200.000 Srba Krajišnika pred Federalnim sudom u Čikagu protiv američke organizacije “MPRI”.

On kaže da su Krajišnici tužili ovu organizaciju, koja je okupljala visoke oficire, uglavnom penzionisane generale američke vojske, za saučesništvo u genocidu u “Oluji” i da traže naknadu nematerijalne štete u ukupnom iznosu više od 10,5 milijardi dolara.

Štrbac je podsetio da je ova organizacija 1994. godine zaključila ugovor sa hrvatskom Vladom o pružanju svih usluga vojne prirode, u okviru kojeg su obučavali hrvatske oficire, isplanirali akciju “Oluja”, naoružali ih sofisticiranim oružjem i učestvovali u realizaciji.

Da je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo osuđujuću presudu Gotovini i Markaču, kaže Štrbac, onda bi Međunarodni sud pravde i Federalni sud u Čikagu koristili zaključke prvostepenog veća i bilo bi lakše, jer se ne bi morali izvoditi dokazi na te okolnosti.

“Ipak, drugostepena presuda ne negira zločine i drugačiji su principi kada se sudi u krivičnim predmetima pojedincima, a drugačiji kada se sudi za naknadu štete”, rekao je Štrbac i poručio da će “Veritas” svu energiju usmeriti u ova dva spora i na sporove za ratne zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj pred nacionalnim pravosuđima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.