D.I.C. Veritas

SRNA, 03.02.3015., Savo Štrbac: Neće doći do pomirenja, spor između dva naroda će ostati

BEOGRAD, 3. FEBRUARA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je presudom Međunarodnog suda pravde okončan sudski spor Srbije i Hrvatske, ali ne i spor između dvije države i dva naroda, i ocijenio da neće doći do pomirenja.

Štrbac je rekao Srni da poslije ove presude ne može doći do pomirenja, jer će Hrvati odbijanje srpske kontratužbe tumačiti tako kao da je “njihov sveti Domovinski rat čist kao suza”.

“Utvrđivanje istine pred nepristrasnim organom u praksi bi trebalo dovesti do pomirenja, ali poslije ovakve odlike, ostaje sve kako je i bilo, svaka strana će se ukopati u svojim odlukama i stavovima”, rekao je Štrbac.

On je naveo da sva otvorena pitanja ostaju kao i do sada, i da svaka država ostaje na svojim pozicijama, kojih će se “držati kao pijan plota”.

“Poslije ovog će Hrvati tumačiti da su Srbi i Srbija izvršili genocid, a Srbi da su Hrvati izvršili genocid u Drugom svjetskom ratu i da je `Oluja` primjer genocida”, rekao je Štrbac.

On je naveo da će obje strane tražiti u toj presudi, kojom su obje tužbe za genocid odbijene, ono što im ide u korist, a preskakati ono što ne ide.

Štrbac je napomenuo da žalbe na presudu nema, i da je moguća samo revizija, ako se dođe do novih činjenica, a rok za to je šest mjeseci, ali zastarjelost nastupa nakon 10 godina, i teško je predvidjeti da će neka strana doći do novih činjenica.

Poslije Brionskih transkripata, u kojim je jasno izražena namjera da se uništi jedan narod, i protjerivanja oko 400.000 Srba, Štrbac je zapitao koji bi još dokazi trebalo da isplivaju.

On je ocijenio da će Hrvati mnogo teže prihvatiti ovaj neriješeni rezultat, nego Srbi.

“Presuda je velika. Svi su govorili da je očekivano da će biti odbijene tužba i kontratužba, jer ne dosežu nivo genocida. Očigledno da su sudije osluškivale glas naroda”, naveo je Štrbac.

On je rekao da je zadovoljan time kako je srpski pravni tim predstavio kontratužbu Srbije pred Sudom, ali da nije zadovoljan kako se srpska vlast ponašala prije i tokom glavnog pretresa, jer su nudili odustajanje od tužbi.

Štrbac je sa žaljenjem konstatovao da je srpska kontratužba odbačena jednoglasno, a hrvatska sa 15 na prema dva, i ocijenio da se srpski ad hok sudija očigledno povinovao većinskom mišljenju i nije imao hrabrosti kao hrvatski sudija.

On je ocijenio da će i sud u Čikagu, pred kojim su Srbi tužili američku organizaciju MPRI za pomaganje akcije “Oluja”, pomno iščitavati ovu presudu, u kojoj je “Oluja” ocijenjena kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, i da će to etničko čišćenje biti dovoljno da presudi u korist Srba.

Međunarodni sud pravde u cijelosti je odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.