D.I.C. Veritas

Srna, 19.02.2013., ПОВЕЋАЊЕ ПОМОЋИ ЗАТВОРЕНИМ СРБИМА

БЕОГРАД, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Новчана помоћ држављанима Србије који су процесуирани пред Хашким трибуналом биће повећана од марта и њоме ће бити обухваћен већи број људи, рекао је предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

 
“Савет је донео одлуку која би до марта требало да ступи на снагу и према којој ће убудуће породице не само оптуженика, већ и хашких осуђеника, имати право на четири авионске карте годишње за посете својим најближима”, рекао је Љајић.

Материјалну помоћ, коју су до сада добијали само они оптуженици који су се добровољно предали, убудуће ће, како је навео Љајић, добијати и остали.

“И до сада смо пружали лекарску помоћ одавде свим притвореницима који су то затражили и то ће се сигурно, уз одобрење Секретаријата, наставити и убудуће. Такође ће се наставити и са стављањем документације одбрани на располагање“, рекао је Љајић за “Вечерње новости”.

Шеф Канцеларије за сарадњу с Хашким трибуналом Јован Ницић рекао је да тренутно материјалну помоћ добија 16 оптужених држављана Србије и чланова њихових породица.

„Током 2012. Србија је оптуженима и члановима њихових породица исплатила укупно 16.005.000 динара /144.000 евра/”, рекао је Ницић.

До сада је, на основу одлуке из јуна 2003, предвиђено да оптужени и чланови њихове уже породице имају право на накнаду ако су држављани Србије или имају боравиште у Србији, уколико су се добровољно предали и ако нису правоснажно осуђени.

Материјална помоћ се до сада састојала од накнаде дијела трошкова боравка у Шевенингену у висини од 200 евра мјесечно, плус накнаде путних трошкова посјета чланова уже породице.

То је подразумијевало набавку или исплату три повратне авионске карте на релацији Београда – Амстердам и 250 евра по особи на име осталих трошкова свака два мјесеца.

Осим тога, ту је била и помоћ члановима уже породице притвореника док бораве на територији Србије, која подразумијева исплату разлике између просјечне зараде у држави и њихових мјесечних прихода
.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.