D.I.C. Veritas

Срна, 19.12.2016., НАВРШИЛО СЕ 25 ГОДИНА ОД УБИСТВА СРБА У МАШИЋКОЈ ШАГОВИНИ

БЕОГРАД, 19. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Данас се навршава 25 година од убиства 55 људи из села Машићка Шаговина, код Новске, које су заробиле, а потом на свиреп начин убиле хрватске снаге, предвођене генералом Винком Штефанеком, приликом упада у село током обиљежавања славе Светог Николе.

За злочин у Машићкој Шаговини још нико није одговарао ни пред домаћим, ни пред међународним судовима, саопштено је из Документационо информационог центра “Веритас”.

Међу заробљеним и убијеним житељима, био је 31 цивил и припадник Територијалне одбране из Машићке Шаговине, а остало су били добровољци из Србије који су са њима прослављали Светог Николу.

У нападу на село, које су више од 90 одсто чинили Срби, учествовали су припадници 108. и 121. бригаде Збора народне гарде /ЗНГ/ Хрватске, а нападом је командовао Винко Штефанек, данас бригадни генерал Хрватске војске.

Под командом Штефанека били су и недавно похапшени и процесуирани припадници ХВО-а за ратне злочине почињене над већим бројем припадника српске националности на подручју Орашја.

У Машићкој Шаговини је према налогу Хрватске војске покопано 28 лешева, већина под именом, а скупљали су их и укопавали њихови рођаци, међу којима и Цветанка Милосављевић, која је морала покопати и своја два сина Тихомира /20/ и Драгана /23/.

Са ове локације до 2013. године, у појединачним ексхумацијама, ексхумирано је и предато српској страни најмање пет лешева, који су након тога идентификовани и преузети од њихових породица.

Хрватска страна је почетком јануара 1992. године предала припадницима ЈНА најмање пет лешева из овог догађаја над којима је извршена обдукција на ВМА.

Лешеви су били измасакрирани у толикој мјери /разбијене главе, поломљени удови, одсјечени носеви и језици, забијени клинци под нокте…/ да још нису идентификовани, већ су под ознаком НН сахрањени на гробљу Лешће, гдје се и сада налазе.

Са гробља у Машићкој Шаговини, у октобру 2013. године, у организацији Управе за затворене и нестале која дјелује при хрватском Министарству бранитеља, уз присутност чланова Комисије Владе Србије за нестале, ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава.

Након тога су ти остаци превезени у Завод за судску медицину и криминалистику у Загреб ради идентификације, од којих је већина прелиминарно идентификована.

Међу прелиминарно идентификованима налази се и посмртни остаци Тихомира Милосављевића и старијег брачног пара Савке и Антала Борбељ, за које чланови породице, иако позвани, нису дошли на коначну идентификацију, која је била заказана за 16. децембар ове године у Загребу.

За остале лешеве се не зна ни мјесто укопа.

У Машићкој Шаговини је према попису становништва из 1991. године живјело 209 становника, од којих 189 /90 одсто/ Срба, 16 /седам одсто/ Хрвата и четири Југословена.

Двадесет година касније, према попису из 2011. године, у овом селу је пописано седам житеља, од којих два мушкарца и пет жена, без ознаке о националној припадности.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.