D.I.C. Veritas

СРНА, 20. 04. 2023, НАТО прије 24 године усмртио четворо избјеглих Крајишника

НАТО авијација је 21. априла прије 24 године на Косову и Метохији бомбардовала избјегличко насеље Срба из Републике Српске Крајине и БиХ и убила четворо људи међу којима осмогодишње дијете, саопштио је Информационо-документациони центар “Веритас”.

Напад на избјегличко насеље “Маја”, смјештено у седам објеката пољопривредног газдинства “Ероник”, услиједио је у 3.00 часа 21. априла 1999. године. На насеље је испаљено око 50 пројектила, од којих су неки директно погодили објекте.

У једном од директно погођених објеката пронађена су тијела Гордане Илић из Госпића /35/ и браће Дарка /28/ и Давора /26/ Воларевић из села Радашиновци код Бенковца.

Осмогодишњи дјечак Миодраг Иванчевић из Грачаца још је показивао знакове живота, али је преминуо током указивања љекарске помоћи.

У записнику о увиђају истражног судије Општинског суда у Ђаковици Александра Рајевића констатује се да је дјечакова смрт настала “експлозивним примарним дејством јаког експлозивног таласа и дејством секундарних ефеката /затрпавањем/”.

Гордани су “пројектили пресекли стомак из кога су испали унутрашњи органи”,

Даркова смрт је настала “као резултат деструктивног дејства силе огромне разорне моћи, а на глави недостаје мождана маса великог мозга”, док је Даворова смрт “резултат деструкције можданог ткива и крварења у лобањи и мозгу”.

Недалеко од тог објекта лежала су и четири угинула коња “са одсјеченим дијеловима глава и распореним трбусима”, које су такође погодиле бомбе НАТО авијације.

Посмртни остаци крајишких избјеглица сахрањени су на православном гробљу Пискоте у Ђаковици, далеко од њиховог завичаја, који су напустили у августу 1995. године у акцији “Олуја” да би се спасили од хрватске војске. Ти крајеви су се у то вријеме налазили под заштитом мировних снага УН.

“За отети завичај и изгубљене животе избеглица из Далмације и Лике још нико није одговарао”, истиче “Веритас”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.