D.I.C. Veritas

Срна, 20.07.2015., Даблин Загребу изручио Ђорђа Стојаковића

БЕОГРАД, 20. ЈУЛА /СРНА/ – Документационо-информациони центар “Веритас” саопштио је да су ирске власти у петак, 17. јула, Хрватској изручиле Србина Ђорђа Стојаковића /55/ који је оптужен да је на подручју Ердута починио ратни злочин над заробљеницима.

У саопштењу се наводи да се данас “Веритасу” из Ирске јавила Дијана Стојаковић са информацијом да су власти из Даблина изручиле Хрватској њеног оца Ђорђа који је у предметном периоду био активни припадник ЈНА у чину старијег водника, а има и српско и хрватско држављанство.

Из “Веритаса” указују да се име изрученог налази на списку Државног тужилаштва Хрватске, процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је прије двије године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу, поред Стојаковићевог имена наводи се да је истрага против њега отворена у јуну 2010. године, а оптужница подигнута у децембру исте године због кривичног дјела ратног злочина над ратним заробљеницима и да се поступак води пред Жупанијским судом у Осијеку.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада ухапшено 151 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 49 изручена Хрватској.

Од изручених лица до сада је против њих 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

“Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на хрватску злоупотребу Интерпола”, констатовано је из “Веритаса”.

На аеродрому Tиват прије два дана ухапшен је српски генерал у пензији Борислав Ђукић /67/ по хрватској потјерници за наводни ратни злочин над цивилима током рата у Хрватској и рушење бране на Перучи, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.