D.I.C. Veritas

SRNA, 21.09.2016., Incidenti na objedinjenom sudskom procesu u slučaju „Lora“

SPLIT, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ – Pred Županijskim sudom u Splitu danas je počeo objedinjeni sudski proces Lora 1 i Lora 2 u kojem se petorici optuženih sudi za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Lora.

Suđenje je obilježio incident na samom njegovom početku. Zbog vikanja i ometanja suđenja iz sudnice je prvo udaljena Jagoda Bungur, supruga trećeoptuženog Emilija Bungura, a nešto kasnije i sin koji je sudiji dobacio da je “kriminalac”.

Nakon što je sudija pitao njenog supruga da li je razumio optužnicu i šta mu se stavlja na teret Jagoda Bungur je iz publike viknula da je sudija u zapisnik pogrešno unio njegov odgovor, a nakon što je upozorena nastavila je govoriti, pa je sudija sudskim policajcima naložio da je udalje iz sudnice.

Na to je sudiji poručila da je “može izbaciti iz sudnice, ali ne može izbaciti istinu”, prenijeli su mediji.

“Sram vas bilo”, poručila je sudiji na izlasku iz sudnice. Radi omalovažavanja i vrijeđanja sat vremena kasnije sudnicu je napustio i njen sin Bartul.

On je predsjedniku Sudskog vijeća sudiji Vladimiru Živaljiću doviknuo da “sudi mimo zakona i u ilegalnom krivičnom postupku”. Sudija ga je opomenuo, a kada su do njega došli sudski policajci viknuo je: “Vi ste druže sudija kriminalac”.

Izlazeći iz sudnice doviknuo je: “Drž` se ćaća”. Optuženi Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić izjasnili su se da nisu krivi.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.