D.I.C. Veritas

Srna, 22.03.2018, MINISTRI PRAVDE DA RAZGOVARAJU I O KAPETANU DRAGANU

BEOGRAD, 22. MARTA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će na sutrašnjem sastanku u Beogradu ministara pravde Srbije i Hrvatske biti riječi o zakonima o nadležnostima za suđenja za ratne zločine, o spiskovima procesuiranih, ali i o slučaju Kapetana Dragana.

“Možemo očekivati da će razgovarati o onome što interesuje hrvatsku stranu, a to su razgovor o regionalnoj nadležnosti koja je propisana u srpskim zakonima o suđenjima za ratne zločine”, rekao je Štrbac Srni.

Štrbac je rekao da ima informaciju da će odbrana Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, koji se nalazi u hrvatskom pritvoru više od 11 godina, uputiti dopis ministru pravde Srbije Neli Kuburović da sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem razgovara i o Kapetanu Draganu.

On je dodao da odbrana misli da slučaj Kapetana Dragana zaslužuje da se o njemu razgovara iz najmanje dva razloga – prvi je što je izdržao više od 11 godina u pritvoru, odnosno dvije trećine očekivane kazne od 15 godina, a drugi je pogoršano zdravlje.

“On je već izdržao više od dvije trećine kazne, a da mu je presuda pravosnažna mogao bi da traži uslovni otpust. Odbrana traži da se Vrhovnom sudu Hrvatske pošalje poruka da što prije odluči o žalbi odbrane protiv presude Kapetanu Draganu”, kaže Štrbac.

On je naveo da je odbrana uvjerena da će biti ukinut pritvor i prvostepena presuda, jer je u pritvoru izdržao dvije trećine očekivane kazne, a prekršen je princip i specijaliteta, jer je izručen iz Australije za dva krivična djela, a osuđen za četiri.

“Kapetan Dragan je u pritvoru predviđenom za kraća zadržavanja, a zbog života u takvim uslovima narušeno mu je zdravlje, u maju prošle godine imao je srčani urdar, ugrađen mu je stent, ima ozbiljne zdravstvene probleme sa grlom koje ne liječi, ima mrenu”, rekao je Štrbac.

Kada je riječ o zakonima o nadležnostima za suđenja za ratne zločine, Štrbac je podsjetio da u Hrvatskoj nisu reagovali na taj srpski zakon, dok su sudovi u Srbiji sudili po njemu za zločine nad Hrvatima, kao što je u slučaju “Ovčara”, ali kada su uhapšeni prvi hrvatski veterani Veljko Marić i Tihomir Purda, onda se digla na noge cijela Hrvatska koja je poručila da se Srbija ne može ponašati kao “mali Hag”.

Štrbac je podsjetio da je u Hrvatskoj, nakon što je iz Srbije u avgustu 2011. godine stigla optužnica za 44 Hrvata, među kojima su Vladimir Šeks, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš, donesen zakon o ništavosti odluka srpskih sudova za ratne zločine.

Kada je riječ o spiskovima procesuiranih za ratne zločine, Štrbac podsjeća da se iz Hrvatske najavljuje da će se na sastanku dva minstra razgovarati o ponovnom aktiviranju komisije za ažuriranje tih spiskova.

Navodeći da se svaki dan u Hrvatskoj sudi Srbima, Štrbac je rekao da očekuje, kao što su Hrvati na najvišem nivou stalno insistirali da se razgovara i o pojedinačnim slučajevima /Purda, Veljko Marić/, da će i Srbija na tom sastanku razgovarati i o hrvatskim potjernicama, optužnicama, novim istragama protiv Srba.

“Sada ih je više, kao na fabričkoj traci Hrvati svaki dan izbacuju nove, koriste instituciju nezastarjelosti ratnih zlčoina, ali mi mislimo da je to u svrhu odvraćanja Srba od povratka i podržavanja hrvatske teze da su Srbi agresori”, dodao je Štrbac.

Štrbac je napomenuo da Hrvati trvde da im je srpska strana dostavila spisak od 33 imena, a da je hrvatska strana dostavila Srbiji 2013. godine spisak sa više od 3.600 procesuiranih osoba za ratne zločine.

Među njima je, kaže Štrbac, oko tri odsto pripadnika hrvatskih snaga, a ostalo pripadnici JNA i Srbi iz Hrvatske.

Štrbac je rekao da se na tom posljednjem spisku, od ukupnog broja nalazi 1.577 imena procesuiranih za ratne zločine, čiji su predemti aktivni /istrage, optužnice, suđenja i pravosnažne presude/, a ostalo su bili obustavljeni postupci, odbijene optužbe, prekvalifikacije i slično.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.