D.I.C. Veritas

Срна, 22.11.2014., ЦРНОГОРЦИ ИЗРУЧИЛИ МИЛОША МАРКОВИЋА

БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ – Мушкарац кога је Црна Гора изручила Хрватској због оптужби за ратне злочине је држављанин БиХ Милош Марковић, а хрватско правосуђе га терети за наводно малтретирање хрватских цивила, а не за убиство, рекао је Срни директор “Веритаса” Саво Штрбац.

Штрбац је навео да је Марковић /57/, рођен у општини Бели Манастир и да је избјегао у Добој, а ухапшен је 1. септембра ове године на уласку из БиХ у Црну Гору, на граничном прелази Ситница.

До изручења Хрватској био је у екстрадиционом затвору у Спужу.

Штрбац каже да хрватско правосуђе у Осијеку тражи Марковића, чије име се налази на групној оптужници која обухвата педесетак Срба из Барање којим се приписују ратни злочини над цивилима у Хрватској.

Штрбац је навео да је Марковић био припадник полиције САО Крајине и да је приводио људе у локалну полицију, али да није оптужен за убиство.

Он каже да се Марковић, према ријечима његове родбине, не осјећа кривим и да се није противио изручењу, јер жели да скине оптужбе са свог имена, те да сматра да није никакав гријех што је био припадник полиције САО Крајине и што је обављао своју дужност.

“Малтретирање је веома широк појам у хрватском правосуђу када је ријеч о Србима. Малтретирањем се сматра и када некога угурају у полицијска кола приликом привођења”, рекао је Штрбац.

Он сматра да би највјероватнији исход за Марковића требало да буде да га оптуже за оружану побуну, а потом ослободе у складу са хрватским законом о амнестији, као што се десило у више сличних случајева.

Штрбац је подсјетио да је до сада, по хрватским потрјерницама, широм свијета ухапшено 148 Срба под оптужбом за ратне злочине, а да је само у овој години ухапшено њих 20.

Он је навео да су изручена 43 Србина, од чега је за њих 18 обустављен поступак због недостатка доказа или због преквалификације дјела.

“Толики број ослобађања и обустава поступака говори колико су површно рађене хрватске оптужнице, на основу којих се широм свијета спектакуларно хапсе Срби, да би по изручењу Хрватској били ослобођени, због непостојања доказа за ратни злочин”, додао је Штрбац.

Црногорска полиција јуче је изручила Хрватској лице чији су иницијали М.М, које хрватско правосуђе потражује због, како је наведено, обезбјеђивања његовог присуства у кривичном поступку који се против њега води по оптужници тужилаштва у Осијеку, због сумње да је починио ратни злочин над цивилним становништвом.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.