D.I.C. Veritas

СРНА, 25. 04. 2023, Штрбац: Државни органи да истраже пријетње учесницима скупа о Јасеновцу

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац сматра да државни органи Србије треба да истраже све наводе о пријетњама учесницима међународне конференције о Јасеновцу, одржане протеклог викенда у Београду.

Коментаришући тврдње организатора скупа о Јасеновцу да су одређене особе, које су се представљале као државна безбједност Србије, телефоном звале поједине учеснике скупа и пријетиле им да не учествују на њему, Штрбац је рекао да лично не вјерује да би неко у Београду на тај начин спречавао одржавање такве конференције, мада ништа не може да искључи.

“Познато је, са друге стране, да су у Србију инфилтрирани и да шврљају разни шпијуни који раде за многе владе и организације у свијету, па има и ових из Хрватске. Не могу да вјерујем да је дошло до неке озбиљне пријетње, али не могу то ни да искључим”, рекао је Штрбац Срни.

Наводећи да је и сам био позван на међународну конференцију о Јасеновцу, али да није могао да дође због других обавеза, Штрбац је рекао да надлежни државни органи све треба да истраже, а ако треба и да процесуирају људе који су то радили.

Џон Боснић, један од организатора Међународне научне конференције посвећене Јасеновцу, саопштио је на јучерашњој конференцији за новинаре у Београду да су поједине експерте за геноцид и Холокауст, који су били позвани на скуп, звала нека лица и представљала се као припадници Безбедносно-информативне агенције Србије.

“Неки позвани гости нису дошли, јер су добијали позиве од неких људи који су се представљали као припадници безбједносне агенције Србије и пријетили им да ће изгубити посао и слично”, рекао је Боснић. Он је навео да је такве пријетеће позиве добило шест међународних експерата за Холокауст и геноцид, те од државних органа Србије затражио да то истраже.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.