D.I.C. Veritas

Srna, 27.02.2014., Srbin uhapšen u Americi po hrvatskoj potjernici

BEOGRAD – U Americi je uhapšen Srbin Milan Bačić /57/ iz Vinkovaca po interpolovoj potjernici Hrvatke, zbog navodnih ratnih zločina u Istočnoj Slavoniji tokom rata 1990-ih godina.

“Bačić je uhapšen juče na Nijagarinim vodopadima, prilikom prelaska kanadsko-američke granice”, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”, pozivajući se na informacije od Milanove porodice, koja živi u Begeču u Srbiji.

Bačić je prije mjesec dana otišao u posjetu kod sinovke u Kanadu sa kojom je juče krenuo u obilazak Nijagarinih vodopada, kada ga je uhapsila američka policija.

Njegovo ime se do sada nije nalazilo na spiskovima lica koja se dovode u vezi s ratnim zločinima, koje su objavili hrvatski organi, pa tako ni na posljednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je bilo ukupno 1.577 lica.

Uhapšeni Milan Bačić je živio u rodnim Vinkovcima do 1991. godine, kada je zbog progona Srba izbjegao sa porodicom, najprije u Sotin kod Vukovara, odakle je poslije takozvane “mirne reintegracije” preselio u Begeč, u Srbiji, gdje mu i sada živi porodica.

“Veritas” napominje da je ovo već četvrto hapšenje Srba iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama, a svim uhapšenima je zajedničko da su rođeni u Hrvatskoj, da su usljed ratnih okolnosti protjerani sa svojih ognjišta, da imaju prebivalište u Srbiji i da su državljani Srbije.

Početkom ove godine uhapšeni su Saša Počuča /43/ i Mirko Žarković /44/ na graničnom prelazu Batrovci pri ulasku iz Srbije u Hrvatsku, ali je Počuča, nakon četiri dana pušten iz pritvora uz obustavljanje postupka, dok se Žarković od 21. januara nalazi u istražnom zatvoru u Splitu, bez provedene ijedne istražne radnje.

Osim toga, 20. februara ove godine, prilikom prelaska slovenačko-italijanske granice na spektakularan način uhapšen je Ljubomir Eraković /56/, koji je sa još nekoliko članova porodice krenuo u Francusku na sahranu bliskog rođaka.

Italijanska policija je Ljubomira izvukla iz autobusa koji je nastavio put, ali ga je pustila nakon gotovo četiri sata, koliko joj je trebalo da provjeri rješenje suda u Šibeniku, koje je nosio sa sobom, da je protiv njega još 2012. godine obustavljena istraga za ratni zločin protiv civila.

Italijanski policajci su se izvinili Ljubomiru i istjerali ga iz pogranične karaule u noć, tako da se morao pješke vratiti preko graničnog prelaza u Sloveniju, a odatle vozom preko Ljubljane do Beograda.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 124 Srbina iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 36 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Veritas” napominje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i da Hrvatska zloupotrebljava Interpol.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.