D.I.C. Veritas

Srna, Glas Srpske, 27.11.2016., Štrbac: Hrvati – antifašisti samo po diktatu

BEOGRAD, 27. NOVEMBRA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je, povodom fotografije predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa ustaškom zastavom, da su Hrvati antifašisti samo “po diktatu”, odnosno onda kada je to za međunarodne potrebe.

Štrbac kaže da je Kitarovićeva u aprilu ove godine u Jasenovcu dala nekakvu antifašističku izjavu da treba poštovati žrtve iz Drugog svjetskog rata, ali je to, čini se, uradila “po diktatu.”

“Hrvati su praktični, kada su među svojim iseljenicima na njihovom su nivou, a antifašisti su kada je to za međunarodne potrebe”, rekao je Štrbac Srni.

On je naveo da ga je fotografija Kitarovićeve sa ustaškom zastavom podsjetila na nekadašnji govor Stjepana Mesića u Australiji 1992. godine koji je među hrvatskom dijasporom rekao da je Hrvatska tokom Drugog svjetskog rata dva puta pobijedila, kada je 1941. ustanovila Nezavisnu Državu Hrvatsku, i 9. maja 1945. godine kada su se prestrojili i bili na strani pobjednika.

“Mesić tada nije bio na mestu predsjednika države, ali je bio visokopozicionirani partijski funkcioner. A kada su ga pitali kako je to tada pričao Mesić `koji sada izigrava antifašistu` on je odgovorio: `A šta ste vi očekivali, da odem tamo u dijasporu i da govorim protiv ustaštva, otišao sam da nešto donesem`. Naravno da je otišao da donese novac za Hrvatsku. Zna se kakva su opredjeljenja hrvatske dijaspore /po pitanju NDH i ustaštva/ i u Australiji i u Kanadi”, ističe Štrbac.

Govoreći o tome da li postoji mogućnost da su tokom posjete Kitarovićeve Kanadi možda zakazale stručne službe oko nje i da nije vidjela da drži zastavu sa ustaškim grbom, Štrbac kaže da je, na osnovu onoga što je on vidio, Kitarovićeva znala šta pridržava.

Štrbac kaže da je to vidljivo i ona osnovu onoga što je na “fejsbuku” napisao profesor iz Toronta Tihomir Janjiček, koji je spornu fotografiju i postavio na društvene mreže.

“Tu nema nikakvog iznenađenja. Kitarovićeva je znala šta pridržava”, rekao je Štrbac.

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija Kitarovićeve sa zastavom sa prvim bijelim poljem na šahovnici, koja se smatra ustaškom jer je korišćena za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopštili su da ne vide ništa sporno u tome što se Kitarovićeva nedavno slikala sa ustaškom zastavom

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.