D.I.C. Veritas

Srna, 28.10.2013., Сутра 22 године од почетка етничког чишћења Срба из Хрватске

Београд – Сутра се навршава 22 године од почетка систематског прогона Срба са подручја Пожешке котлине у Хрватској, током којег је убијено 67 српских цивила у децембра 1991. године, саопштено је из Документационо информационог центра “Веритас”.

Међу цивилима који су убијени у етничком чишћењу српских села Горњи Врховци, Вучјак Чечавски и Шњегавићи, која су одбила наредбу Кризног штаба Славонске Пожеге о евакуацији, налазила се 31 жена и 41 лице старије од 60 година.

“За проведено етничко чишћење 26 села Пожешке котлине, од којих су 23 потпуно уништена по писаној наредби државног органа, првој и јединој у Европи послије Другог свјетског рата, још нико није процесуиран ни пред међународним, ни пред домаћим судовима”, саопштено је из “Веритаса”.

У овом центру, који се годинама бави истраживањем злочина над Србима у Хрватској, подсјећају да је хрватско правосуђе још 2000. године отворило истрагу о убиствима цивила у “непокорним” селима против непознатих лица, која све ове године “тапка у мјесту”.

“Веритас” је крајем 2008. године сву прикупљену документацију о злочинима у селима Пожешке котлине доставио Тужилаштву Србије за ратне злочине, које је, након проведеног преткривичног поступка, прикупљене доказе доставило хрватском надлежном тужилаштву. /крај/сас/сп

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.