D.I.C. Veritas

Srna, 29.09. 2012., Parastos u Varivodama i Gošićima za srpske civile ubijene u Oluji

BEOGRAD- U selima Varivode i Gošići kod Knina danas je održana komemoracija i parastos za 16 srpskih civila ubijenih 1995. godine nakon akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”.

U selu Gošić 27. septembra 1995. godine ubijeno je sedmoro Srba, dok se zločin u Varivodama dogodio 28. septembra 1995. godine i tada je ubijeno devetoro starijih Srba, koji su ostali u svojim kućama nakon “Oluje”.

Komemoraciju i parastos su organizovali Srpsko narodno vijeća i opština Kistanje.

Direktor Informaciono–dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da današnji pomen u Varivodama i Gošićima kod Knina ohrabruje da će Srbi ubuduće moći da obilježavaju mjesta i godišnjice stradanja svojih sunarodnika.

“U nedostatku srpskih institucija u Hrvatskoj, obilježavanje ovakvih događaja može se nazvati senzacijom, jer se u drugim dijelovima te države tamošnje organizacije veterana i udruženja proistekla iz rata protive pominjanju srpskih žrtava, a pogotovo obilježavanju dana njihovog stradanje”, rekao je Štrbac.

On kaže da ohrabruje i to što spomen-obilježje u Varivodama, koje je postavljeno prije dvije godine još nije oskrnavljeno. To bi moglo da znači, ističe Štrbac, da bi i ubuće Srbi u Hrvatskoj mogli da održavaju parastose svojim žrtvama.

“U Varivodama i Gošićima ubijeni su Srbi u podmakloj životnoj dobi i njihov jedini `grijeh` je bio to što su Srbi i što su živjeli na teritoriji Republike Srpske Krajine”, rekao je Štrbac.

On ističe da ne donosi spokoj činjenica da za zločine u Varivodama i Gošićima još niko nije odgovarao, pogotovo što nije riječ o žrtvama akcije “Oluja”, nego o civilima koji su ubijeni mnogo kasnije.

“Isti ljudi, pripadnici Vojske Republike Hrvatske, za koje se sumnjalo da su počinili oba zlodjela bili su optuženi, ali ih je Županijski sud u Zadru oslobodio zbog nedostatka dokaza”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da su optuženi tokom istrage, čak i priznali zločine, ali ih je sud, bez obzira na to, oslobodio kada su na glavnom pretresu odustali od priznanja krivice.

“Zabrinjava to što su u Varivode odmah poslije zločina, bukvalno dok je krv žrtava još bila topla, došli pripadnici Unprofora i drugih međunarodnih organizacija, da su sve snimili, a da do danas nije niko optužen”, rekao je Štrbac.

U Gošićima su, ističe Štrbac, postojali svjedoci koji su opisali vozilo kojim su ubice stigle na mjesto zločina, na osnovu čega su i pronađeni osumnjičeni.

“Međutim, lošom istragom i oslobađajućom presudom došlo se u situaciju da ni danas niko nije niti osumnjičen, niti osuđen”, rekao je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.