D.I.C. Veritas

СРНА, 29.10.2016., Генерал Младић: Хаг је адски суд и ударна песница НАТО-а

БЕОГРАД, 29. ОКТОБРА /СРНА/ – Документационо информациони центар “Веритас” на овогодишњем Међународном београдском сајму књига читаоцима је понудио “Хронику прогнаних Крајишника 4”, која садржи писмо генерала Ратка Младића директору “Веритаса” Сави Штрбцу у којем Хашки трибунал описује као адски суд и ударну песницу НАТО-а усмјерену ка уништењу српског народа.

Штрбац је рекао Срни да му је генерал Младић писмо упутио у новембру прошле године када је као свједок одбране свједочио у процесу који се води против Младића и да садржај у писму представља вјероватно најинтригантнији документ објављен на овогодишњем Сајму.

Он каже да се из писма види да је генерал Младић савршено свјестан своје позиције и тога да је осуђен и прије суђења.

Штрбац је истакао да је интересантно видјети како генерал Младић, коме су свјетски медији и политика наметнули перцепцију “жестоког крволока”, види рат који се водио 90-тих.

“Младић ми у писму каже: `Мој брате Саво, политика је водила рат, а војска је водила оружану борбу. Ко је и шта урадио у том периоду, даће одговоре вријеме. Оно тече, тече и све се мијења и историја ће рећи своје мишљење када за то дође вријеме. Вријеме је неумољив судија”, навео је Штрбац дијелове писма које му је упутио генерал Младић.

Према његовим ријечима, посебно је интересантно Младићево виђење српског народа.

“Питам се, да ли ми Срби волимо себе, да ли познајемо себе и зашто смо овакви. У чему се ми Срби можемо сложити, шта је за нас суверенитет, интегритет, част и понос”, пита се генерал Младић у писму.

Штрбац наводи да је са Младићем у повременом контакту посредством његових адвоката, а да су приликом сусрета, након којег је услиједило писмо, били у позицији само да један другом климну главом и махну руком.

Без обзира на начин на који Хашки трибунал функционише, Штрбац сматра да са међународним правосудним институцијама треба сарађивати и достављати им документацију, јер ће њу неко и некад морати уважити и прочитати.

“Од игноранције немамо ништа. Успјех је што смо доставили документе и Хагу и Међународном суду правде и суду у Чикагу. Тако да је то сада свјетска баштина. За 50 и више година, када неко буде изучавао, наићи ће и на наше документе. Свједочиће о овом времену и сигурно ће бити другачије тумачено”, сматра Штрбац.

Он је рекао да је то изузетно важно за историју и истину јер су Срби као народ немарни, а то је посебно видљиво кроз чињеницу да не постоје спискови српских жртава из ратова у 20. вијеку, укључујући највеће стратиште Јасеновац.

Штрбац указује на потребу да Срби његују културу сјећања и присјете се својих страдалих, не само на институционално организованим меморијалима, већ директним одласком на мјеста страдања и достојанственим поменом.

“Хроника прогнаних Крајишника 4” биће промовисана данас у 16.00 часова у сали “Васко Попа” /Хала 1А/.

О књизи ће говорити Санда Рашковић Ивић, Чедомир Антић, Мира Јовановић, Предраг Васиљевић, Ђурђица Поповић и аутор Саво Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.