D.I.C. Veritas

Срна, 29.10.2023, ПРОМОВИСАНА ДВА НОВА ИЗДАЊА „ВЕРИТАСА“

БЕОГРАД, 28. ОКТОБРА /СРНА/ – Документационо-информациони центар “Веритас” данас је у препуној сали “Борислав Пекић” на Међународном сајму књига у Београду представио десето издање “Хронике прогнаних Крајишника” и књигу “Процесуирање ратних злочина почињених током рата у Хрватској 1991-1995”.

“Хроника прогнаних Крајишника” представља компилацију текстова које је директор “Веритаса” објављивао у посљедње двије године у “Политици”, као и два прилога из магазина Адвокатске коморе Србије “Бранич” који је објавио обраћање Штрпца пред Генералном скупштином УН у ком је он критиковао рад међународних судова.

“Хроника” садржи и њеегов дужи реферат са Конференције “Гдје су Срби данас”, која је организована у фебруару.

Штрбац је рекао Срни да се одговор на то питање може дати у једној реченици, а то је да су расијани широм свијета и да их свуда има, а да их у Хрватској има у траговима.

Он је навео да се на посљедњем попису у Хрватској 124.000 грађана изјаснило као Срби. “То је у укупној популацији 3,2 одсто, али се рачуна проценат од 3,8 милиона, а не 4,8 милиона колико их је било 1991. године када је Срба било 12,2 одсто”, појаснио је он.

Штрбац је нагласио да су, када је о процентима ријеч, некадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман и његов естаблишмент пропагирали да ће српско питање као реметалачки фактор за свагда бити ријешено када се сведу на три и мање од три процента популације.

“Од када је Хрватска ушла у ЕУ, они су остали без пола милиона Хрвата па је мање милион становника у Хрватској 2021. године него 1991. године. Ето, то им је борба дала и њихов домовински рат. Унесрећио је и Србе и Хрвате, осим 200 породица богатих”, рекао је Штрбац.

Говорећи о књизи “Процесуирање ратних злочина почињених током рата у Хрватској 1991-1995”, Штрбац је рекао да је то друго и допуњено издање у којем се по принципу енциклопедије обрађује 4.000 процесуираних особа за ратне злочине.

“То је посао који радим од 1991. године па наовамо. На кратком простору се даје информација о сваком човјеку, када је покренута истрага, када је подигнута оптужница, шта му се ставља на терет, када је донесена пресуда, каква је пресуда, када је и гдје хапшен”, рекао је он.

Штрбац је навео да је “Веритас” прошле године ишао са првим издањем, али да је толика динамика процесуирање Срба по том хрватском моделу да га је то понукало да напише књигу да би она била упозорење и информација онима који су процесуирани.

“Да се не зачуде када их ухапсе негдје у свијету гдје сада живе и када их изруче у Хрватску”, рекао је он и додао да су Хрвати од 1991. године до данас направили такозвани хрватски модел заштите мањинских права у што се уклапа и ово процесуирање, што је “најперфиднији и уједно најефикаснији начин одржавања демографске равнотеже која је постигнута током рата”.

“Судски процеси су начин да се настави тихи егзодус. Све је легално, све је по Закону, а много је ефикаснији од пушака и тенкова. Пријемчивији је у свијету. Сви кажу, изручићемо вас. Процесуирају вас? Па шта, идите тамо. Они су демократска држава имају све усклађено са највишим стандардима. Ако нисте криви, они ће вас ослободити и надокнадити штету. Међутим, то је само на папиру”, рекао је Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.