D.I.C. Veritas

СРНА, 31.07.2014., Грчка полиција ухапсила Србина по хрватској потјерници

БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ – Грчка полиција ухапсила је Србина Ђуку Богуновића по међународној потјерници коју је за њим расписао хрватски Интерпол, због наводног ратног злочина на подручју Баније почетком 90-их година, саопштено је из Документационо-информативног центра “Веритас”.

Богуновић /48/, који је рођен у Глини, у Хрватској, ухапшен је јуче приликом уласка из Македоније у Грчку, на граничном прелазу Дојран, са пасошем Србије, чији је држављанин.

Ову информацију “Веритас” је данас добио од Богуновићеве супруге, која је заједно са њихове двоје малољетне дјеце била присутна приликом његовог хапшења.

Супруга је рекла да је Ђука прије рата радио као чувар у Казнено-поправном дому за малољетнике у Глини, да је у августу 1995. године избјегао у Србију и да је запослен као полицајац у Казнено-поправном заводу Падинска Скела.

Приликом задржавања на граничном прелазу Богуновић је показао да је ранија хрватска пресуда против њега стављена ван снаге и одбијене оптужбе, а грчка гранична полиција је одмах послала упит у Хрватску због чега није повучена и потјерница.

Из Интерпола у Загребу, умјесто захтјева за повлачење потјернице, на грчку границу шаљу нову потјерницу уз образложење да се против Богуновића води још једна истрага за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

“Веритас” је дошао до података да се у овој новој истрази Богуновић терети да је од септембра до децембра 1991. године у затвору у Глини малтретирао једног заробљеног хрватског полицајца.

Грчка гранична полиција је приликом задржавања, како се наводи, тјешила Богуновића да је овај поступак Хрватске противан Европској конвенцији о екстрадицији и да ће га грчки судија након саслушања одмах пустити, али грчки судија у Солуну донио је одлуку да га задржи у екстрадиционом притвору све док не добије документацију од надлежног суда из Хрватске.

Богуновић и још 11 Срба са подручја Баније осуђени су још 1993. године у одсуству пред судом у Сиску на јединствену казну од 20 година затвора, због наводног малтретирања заробљених припадника хрватске јединице “Зенге” и цивила у затвору у Глини, а за њима је расписана и међународна потјерница.

Касније је државно тужилаштво у Сиску у фебруару 2009. године, по службеној дужности, затражило обнову кривичног поступка против Ђуке и његове групе, али до новог суђења није ни дошло пошто је надлежни суд у току обнове поступка, након одустанка тужитеља од оптужбе, ставио ван снаге ранију осуђујућу пресуду и одбио оптужбу.

Име Ђуке Богуновића налази се на најновијем списку Државног тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је прошле године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу, поред његовог имена, стоји да је истрага против њега и још двадесет лица српске националности са подручја Баније отворена 18. јуна 2002. године због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва и да је само недјељу дана касније стављена у прекид, а у тој фази се и данас налази.

Богуновић је 13 ухапшени Србин из Хрватске од почетка ове године по хрватским потјерницама за кривично дјело ратних злочина.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада ухапшен 141 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 41 екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 18-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

“Веритас” понавља да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује да Хрватска злоупотребљава Интерпол.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.