D.I.C. Veritas

Срна, 31.10.2016., 25 ГОДИНА ОД СTРАДАЊА СРБА ИЗ ИСTОЧНЕ БИЛОГОРЕ

БЕОГРАД, 31. ОКТОБРА /СРНА/ – На данашњи дан прије 25 година почела је акција “Откос 10”, коју је хрватска паравојска спровела с циљем ликвидирања или протјеривања Срба са подручја Грубишног Поља, саопштено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

Акција “Откос 10” почела је на подручју источне Билогоре, односно у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице.

У два дана комплетно становништво из 23 села и дио житеља из још 15 села напустио је то подручје и у избјегличкој колони, у којој се нашло 4.000 људи и више од 600 возила, прешао је у БиХ у којој још није било ратних сукоба.

“Међу њима је било и око 250 Хрвата, Чеха, Мађара и Рома”, подсјећа “Веритас”.

У акцији “Откос 10” до темеља су запаљене дрвене цркве билогорског стила, јединствени споменици културе нулте категорије под заштитом Унеска – храмови Светог Димитрија у Растовцу и Успеније Пресвете Богородице у Доњој Рашеници, који датирају са почетка 18. вијека.

На подручју источне Билогоре од 1991. до 1997. године, живот је изгубило 66 Срба и припадника других нација.

За злочине над Србима почињене у источној Билогори до сада је одговарао само Вељко Марић, припадник Збора народне гарде из Грубишиног Поља, којег је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због ратног злочина против цивила.

Марић је оптужен да је 31. октобра 1991. године у селу Растовац, општина Грубишно Поље, хитцима из ватреног оружја убио Петра Слијепчевића, који је рођен 1926. године.

Српско правосуђе отворило је против Марића још једну истрагу због сумње да је у септембру 1991. године у Грубишном Пољу ликвидирао Србе Мићу Васиљевића и Владимира Кучеру, те мучио Звјездана Мачка.

Иако истрага није завршена, Марић је у јуну 2015. године из Србије, гдје је издржавао казну, пребачен у Хрватску.

Приликом трансфера, хрватска страна се обавезала да ће наставити кривични поступак против Марића започет у Србији, али до сада нема потврде да испуњава преузету обавезу, наводе из “Веритаса”.

На подручју источне Билогоре до Другог свјетског рата живјело је 18.000 житеља српске националности, а према попису из 2011. године у том крају их данас има мање од 1.000.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.