D.I.C. Veritas

Srna, 31,10.2018, 27 GODINA OD POČETKA PROGONA I UBISTVA SRBA

BEOGRAD, 31. OKTOBRA /SRNA/ – Navršilo se 27 godina od početka akcije hrvatske paravojske “Otkos 10” koja je dovela do masovnog progona i ubistva Srba na području istočne Bilogore, gdje je od 1991. do 1997. godine život izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Od ukupnog broja stradalih na području istočne Bilogore, oblasti koja se nalazi u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, 41 je civil, od kojih je 17 ubijeno prije akcije “Otkos-10” tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 23 pripadnika Teritorijalne odbrane /TO/, dok su dvojicu Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, likvidirali “saborci”.

Akcija “Otkos 10” počela je 31. oktobra napadom na TO Grubišno Polje, a u dva naredna dana kompletno stanovništvo iz 23 sela i dio žitelja iz još 15 sela napustio je to područje u izbjegličkoj koloni.

“U koloni se našlo 4.000 ljudi i više od 600 vozila koji su prešli u BiH u kojoj još nije bilo ratnih sukoba. Među njima je bilo i oko 250 Hrvata, Čeha, Mađara i Roma”, navedeno je u saopštenju.

U akciji “Otkos 10” do temelja su zapaljene drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom Uneska – hramovi Svetog Dimitrija u Rastovcu i Uspenije Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici, koji datiraju sa početka 18. vijeka.

Za zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo Veljko Marić, pripadnik Zbora narodne garde iz Grubišinog Polja, kojeg je Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Marić je optužen da je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, opština Grubišno Polje, hicima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića, koji je rođen 1926. godine.

Srpsko pravosuđe otvorilo je protiv Marića još jednu istragu zbog sumnje da je u septembru 1991. godine u Grubišnom Polju likvidirao Srbe Miću Vasiljevića i Vladimira Kučeru, te mučio Zvjezdana Mačka.

Iako istraga nije završena, Marić je u junu 2015. godine iz Srbije, gdje je izdržavao kaznu, prebačen u Hrvatsku.

Prilikom transfera, Hrvatska se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji, ali do sada nema potvrde da ispunjava preuzetu obavezu, navedeno je iz “Veritasa”.

Na području istočne Bilogore do Drugog svjetskog rata živjelo je 18.000 Srba, a, prema popisu iz 2011. godine, u tom kraju ih danas ima manje od 1.000.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.