D.I.C. Veritas

Srna, Vesti, 20.11.2015., Kada će Unmik odgovarati za stradanje Srba na Kosmetu?

Kordinacija je zatražila da se već u narednom Kvartalnom izveštaju o Kosmetu pred Savetom bezbednosti UN podnese izveštaj Savetodavnog veća za ljudska prava koja govori o odgovornosti Unmika i da se objave imena nestalih Srba.

Ni slovo o krivici Unmika

Zamenik predsednika Koordinacije Duško Čelić rekao je da se nada da će Savetodavno veće za ljudska prava ostati na Kosmetu i nakon isteka mandata u martu naredne godine, a da će njihovi izveštaji o krivici Unmika za srpska stradanja na Kosmetu od 1999. godine kada je Unmik tamo preuzeo ulogu “surogat države” biti prezentovani pred Savetom bezbednosti.

- Do sada je pred UN bilo predstavljeno oko 26 kvartalnih izveštaja Unmika. Ni u jednom od njih ne postoji ni slovo o tome da je Savetodavno veće više puta zaključilo da ta misija nije učinila ništa da zaštiti ljudska prava, da demilitarizuje zločinačku OVK kao ni da istraži ubistva i nestanke Srba i da kazni odgovorne – rekao je Čelić.

On je, obraćajući se učesnicima Okruglog stola “Odgovornost Unmika i drugih činilaca za prisilne nestanke i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji” rekao da je neophodno da predstavnici Srbije pred UN pokrenu pitanja odgovornosti Unmika za većinu otmica i ubistava na Kosmetu.

Podrška Rusije

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović naglasio je da je neophodno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije usaglasi agendu i na dnevni red sledeće sednice Saveta bezbednosti UN, koja se bavi Kosmetom, stavi Kršenje Konvencije o ljudskim pravima nad Srbima.

On je naglasio da postoji otvorena spremnost Rusije da pomogne Srbiji i Srbima.

- Sergej Lavrov je još 2010. godine rekao da je Rusija voljna da uloži veto na rad Međunarodnog suda za ratne zločine. Srbija to nije zatražila. Vidite, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se Rusiji i imali smo veto na rezoluciju o Srebrenici – rekao je Mirović.

On je ukazao da bi Beograd u perspektivi trebalo da i finansijski pomogne porodice nestalih i uopšte preostale Srbe na Kosmetu “po modelu koji je to učinio za Srebrenicu”.

Pogubni za Srbe

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac je povlačeći paralelu između Unmika na Kosmetu i Unprofora na području Hrvatske 90-tih ocenio da je njihovo prisustvo na oba područja bilo “pogubno za Srbe”. U kontekstu toga on je podsetio da su velika stradanja Srba na Miljevačkom platou, Maslenici, Medačkom džepu, Dvoru, te tokom operacije hrvatske Vojske “Bljesak” i “Oluja” odigrala uz znanje i “nereagovanje” Unprofora.

- Tokom rata u Hrvatskoj je poginulo oko 7.210 Srba. Od dolaska Unprofora njih oko 5.000 i etnički je očišćena Hrvatska. Eto kako su nas čuvali – rekao je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.