D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 05.08.2017, Više od sedam hiljada stradalih u operacijama hrvatskih snaga

Banjaluka – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je danas u Banjaluci da su na spisku “Veritasa” trenutno imena 7.299 stradalih Srba u hrvatskim vojno-policijskim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, u Medačkom džepu, Ravnim kotarima i na Miljevačkom platou.

“Mora biti shvaćeno da je operacija ‘Oluja’ bila završni čin čišćenja Srba iz Hrvatske i rata devedesetih. Zato ne smijemo zaboraviti ni ostale gnusne zločine koje su hrvatske snage počinile”, rekao je novinarima Štrbac, nakon tribine pod nazivom “Dani tuge i sjećanja” i naveo da je u posljednjih godinu dana identifikovano 40 lica srpske nacionalnosti koja su stradala u “Oluji”.

On je napomenuo da je na tribini podijeljen i bilten pod nazivom “Dani sjećanja i tuge” i bilo je riječi o sporovima koji se vode protiv Hrvatske za naknadu ratne štete.

“Istovremeno, danas je u Hrvatskoj veselje. Oni slave dvostruki državni praznik i kažu da su ostvarili hiljadugodišnji san, jer su dobili etnički potpuno čistu državu u kojoj nema Srba”, dodao je Štrbac.

On kaže da ne može da razumije na koji način Hrvatska slavi, jer je i ove godine angažovan pjevač Marko Perković Tompson.

“Tamo gdje je ovaj pjevač, tamo je i centralna proslava ‘Oluje’. Nažalost, strašno je što se sa njegovih koncerata šalju poruke mržnje i omladina nosi ustaška obilježja”, kaže Štrbac i podsjeća da se još uvijek sudi nekom od Hrvata za ratne zločine protiv Srba.

Bivši pripadnik snaga UN u Hrvatskoj Alun Roberts, koji je prisustvovao obilježavanju stradanja Srba, rekao je da mora biti odata počast svim stradalim u operaciji “Oluji”, ali da se mora razmišljati o pomirenju.

Tribinu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi porodica stradalih Srba.

Prije tribine, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je parastos za 2.000 poginulih i nestalih Srba u vojno-policijskoj akciji hrvatskih snaga kodnog imena “Oluja”.

Od danas do ponedjeljka, 7. avgusta, na više mjesta u Republici Srpskoj biće obilježene 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu će sutra u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.30 časova biće prislužene svijeća na “mostu spasa” i spušteni vijenci u rijeku Unu.

Istog dana u mjestu Svodna, gdje je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica iz Krajine, biće služen parastos u mjesnoj Crkvi Svetog Save sa početkom u 11.30 časova, a u 12.00 časova je predviđeno polaganje vijenaca kod spomen-krsta.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je, takođe, hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, sa početkom u 11.00 časova biće služen parastos i polaganje vijenaca na spomen-krst.

Program obilježavanja sačinio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Hrvatska vojno-policijska akcija kodnog imena “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa svojih vjekovnih ognjišta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.