D.I.C. Veritas

Srpska.info, 04. 08. 2022, Štrbac ne vjeruje u brzo pomirenje: Hrvatska ne želi da PRIZNA ZLOČINE u “Oluji”

Iako je od hrvatske akcije “Oluja” prošlo 27 godina, Srbi i Hrvati neće još dugo imati ni približno iste stavove i ocjene događaja koji su doveli do progona skoro kompletnog srpskog stanovništva iz Hrvatske.

To za Srpskainfo kaže Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”. Ističući da broj Srba u Hrvatskoj danas jedva premašuje tri odsto, čime je, kako podsjeća, skoro u potpunosti ispunjena želja Franje Tuđmana da se ta država etnički očisti od srpskog stanovništva, Štrbac kaže da ne vjeruje u brzo pomirenje dva naroda.

– Moja generacija sigurno neće dočekati da se o “Oluji” u Hrvatskoj makar objektivno posmatraju stvari, da tamo neko konstatuje da je za samo par dana ubijeno skoro 2.000 ljudi, od čega najveći broj civila, staraca, žena i djece. Teško da će to dočekati i moja djeca. Daj Bože unuci – kaže Štrbac.

On navodi da se među žrtvama “Oluje” nalazi čak 555 žena, od kojih su četiri petine bile starije od 60 godina, što je, kako ističe, jedan od “crnih rekorda” proteklih ratova na tlu bivše Jugoslavije.

– Bez istine, priznanja počinjenih zločina na svim stranama, te primjerenog kažnjavanja zločinaca, pomirenje je nemoguće. Ne vidim da se u Hrvatskoj, po tom pitanju, bilo šta mijenja – zaključuje Štrbac.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je “Oluju” u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, s ciljem trajnog i prisilnog protjerivanja najvećeg dijela Srba iz bivše RSK.

Međutim, u drugostepenoj presudi takve tvrdnje su odbačene i hrvatski generali su oslobođeni svih optužbi.

Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada, ali da za organizovanje tih zločina ne snose odgovornost državno i vojno rukovodstvo.

Centralno obilježavanje Dana sjećanja na stradale u “Oluji” biće održano danas na Trgu slobode u Novom Sadu, uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

NEMA ZABORAVA

Srbija se s tugom sjeća etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj tokom 1995. godine i neće zaboraviti protjerivanje sunarodnika sa zemlje na kojoj su vijekovima živjeli, saopštio je Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije.

Iz Komesarijata poručuju da Srbija neće zaboraviti ni smrt nevinih ljudi tokom i nakon akcije “Oluja”, kao i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i poslije gotovo tri decenije.

Autor: Boris Knežević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.