D.I.C. Veritas

Srpski telegraf, 13.02.2017., Hrvati formirali Hitlerovu SS diviziju

Skandal: Nacistički simboli na hrvatskim uniformama

Na skupu za uvođenje vojnog roka u Zagrebu okupljeni nosili beretke posebne jedinice hrvatske vojske sa fašističkim obeležjem

Promovisanju ustaštva u Hrvatskoj čini se da nema kraja! Samo dva dana nakon što su podigli spomenik Alojziju Stepincu, ozloglašenom kardinalu NDH, Hrvati su na skupu podrške uvođenju vojnog roka stavili beretke koje imitiraju oznake nacističkog SS.

KORISTE OD 1994.

Na oznakama je ispisana latinska poslovica “Ubi solitudinem faciunt pacem appellant”, odnosno “Gde pustoš naprave, nazovu je mirom”. Reč je o izreci koji su koristili i italijanski fašisti. Da stvar bude gora, ubrzo se ispostavilo da je reč o oznaci Čete taktičkih snajpera Knin, koja se koristi još od 1994. godine. To znači da Hrvatska nikada nije osporila ovoj jedinici svoje vojske da koristi očiti SS simbol.

Iako hrvatski zvaničnici nisu odgovorili da li je SS oznaka i danas u zvaničnoj upotrbi, nesporno je da je deo hrvatskih vojnika i dalje koristi. To ne čudi ako se ima u vidu da Hrvati čak snimaju fllm o ratnom zločincu Anti Gotovini kao heroju.

Hrvati formirali Hitlerovu SS diviziju, Srpski telegraf, 14.02.2017. Foto: screenshot

- Sve ovo podseća na period Drugog svetskog rata i NDH, kada su Hrvati okupljali narod oko ustaških amblema. Pitanje je zašto to sada rade. Oznaka koju su nosili u Zagrebu potiče iz ratova devedesetih i neshvatljivo je zašto je i dalje koriste 21 godinu kasnije, kao i kako im je sama država to dopustila – kaže Savo Štrbac, predsednik dokumentacionog centra Veritas.

On ističe da promovisanje fašističkih simbola i eskaliranje ustaštva u Hrvatskoj ne treba da zabrine samo Srbe; već i celu Evropu.

IDEOLOGIJA NDH

- Jedini period kada se ustaštvo u Hrvatskoj primirilo bio je od 2003. do 2013. godine, dok nisu postali članica EU.  Sada ponovo pokazuju pravo lice, a to je lice fašizma koje je nedopustivo – zaključuje Štrbac.

 

SS ILl ŠUCŠTAFEL (NEM. SCHUTZSTAFFEL -ODBRAMBENE SNAGE) BILA JE VELIKA PARAVOJNA ORGANIZACIJA FAŠISTIČKE NEMAČKE. OVO JE NJIHOV SIMBOL

 

Naci-fašistička obeležja na jednoj od formacija hrvatske vojske takođe su i dokaz da u Hrvatskoj postoji otvorena rehabilitacija ustaštva još od dolaska Franje Tuđmana na vlast do danas, smatra Miodrag Linta, poslanik SNS.

- Očigledno je da značajan broj pripadnika hrvatske vojske i dalje podržava ideologiju fašističke NDH. Hrvatski političari nemaju hrabrosti da započnu obračun sa ustaštvom, a ono što je najtragičnije jeste ćutanje Evropske unije, Nemačke i SAD. Takvo ponašanje Međunarodne zajednice samo dodatno ohrabruje pro ustaške snage u nameri da ožive nacifašističku NDH, a s tim i njene oznake – upozorava Linta.

Autor nacistčkih simbola: U rovu sam dizajnirao znakove

Znakove hrvatske vojske dizajnirao je Božo Kokan, arhitekta i nekadašnji vojnik 150. brigade. Izjavljivao je da ih je dizajninirao u rovu, da je na njih ponosan i, kako je rekao, “američki su vojnici heraldički prepoznatljivi po štitovima s lentom, a hrvatski po šahovnici i pleteru”. Tako se može videti da je i četa snajperista Splita takođe koristila SS oznaku u akciji “Oluja”, tokom koje je proterano više od 250.000 Srba.

VULIN: EU da spreči povratak fašizma!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da posle napada ministra spoljnih poslova Hrvatske Davora Štira na Srbiju „sada znamo šta misle ustaški sinovi“.

– Nadam se da će EU imati snage da spreči povratak fašističke ideologije i tako zaštiti Evropu, ako već nije uspela Hrvatsku – poručio je Vulin. Štir je oštro kritikovao ministra inostranih poslova Ivicu Dačića zbog njegove izjave da je hrvatski kardinal Alojzije Stepinac ratni zločinac i istakao da je odbio njegov predlog za bilateralni susret.

REAKCIJE: Kako komentarišete SS simbole u hrvatskaj vojsci?

Aleksanlta Bjelačić SRS:
Ako postoji neka država koja je naslednik nacističke Nemačke, to je Hrvatska. Te nacističke pretenzije nisu sada pokrenute jer nikada nisu ni prestajale

Milenko Jovanov SNS
Bilo je tamo i protesta i manifestacija pod ustaškim obeležjima. Budući da su ustaše i SS jedinice bile saveznici, ovo je potpuno očekivano. Da li je u pitanju “U” ili “SS”, poruka je ista.

Radoslav Milojičić Kena DS
Treba da nas zabrine politička sjtuacija u Hrvatskoj, ali i svuda u regionu. Političari daju neoprezne izjave koje samo pogoršavaju situaciju, a ona je l ovako veoma loša

 

 

MILJANA LESKOVAC
miljana.leskovac@srpskitelegraf .rs

(Srpski telegraf, 14.2.2017, štampano izdanje)

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.