D.I.C. Veritas

“Tanjug”, 01.04.2012. Hag više ne insistira na dokumentima o “Oluji”

ZAGREB – Haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da haško tužilaštvo više ne insistira na dostavljanju dokumenata koji se odnose na “Oluju”, što je dugo opterećivalo saradnju Hrvatske sa sudom, ali da taj problem može rešiti hrvatska vlada zbog svojih potreba.

“Tokom suđenja Gotovini i drugima, tražili smo jedan broj vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluja. Međutim, sada kada je donesena prvostepena presuda u tom predmetu, više ne insistiramo na tome da se ti dokumenti dostave u kontekstu postupaka koji se vode pred sudom”, rekao je Bramerc u razgovoru za t-portal.hr

Prema njegovim rečima, hrvatski zvaničnici izjavili su da će nastaviti istragu o tome gde se ti dokumenti nalaze bez obzira na stav Haga, “tako da za svoje potrebe mogu rešiti taj problem”.

Bramerc je naglasio da zakon o ništavosti nekih pravnih akata bivše JNA,SFRJ i Srbije koji je usvojio prethodni saziv Hrvatskog sabora pre svog raspuštanja, kao inicijativa prethodne vlade HDZ-a, predstavlja “nesrećan razvoj događaja i prepreku regionalnoj saradnji”.

“Međutim, novi predlog vlade da se taj zakon ukine vidimo kao dobar korak prema nastavku saradnje sudskih vlasti Hrvatske i Srbije”, rekao je glavni haški tužilac.

Bramerc je najavio da planira posetu regionu i da će se u maju vrlo verovatno sresti s novom hrvatskom vladom i razgovarati o otvorenim pitanjima.

On je ocenio i da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju doprineo procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću, ističući da je na lokalnim institucijama i političarima da preuzmu vodeću ulogu kako bi se taj proces nastavio.

“Pomirenje je trajan proces, a političari u regionu imaju vrlo važnu ulogu u pomaganju ljudima da razumeju što individualna krivična odgovornost zapravo znači”, rekao je Bramerc dodajući da je “mnogima još i danas teško prihvatiti da su njihovi ratni heroji zapravo zloupotrebili svoj položaj i počinili teške zločine nad civilima”.

On je ocenio i da su političari često propuštali da promovišu pomirenje tako što su politizovali ratne zločine svojim krivim interpretacijama sudskih presuda.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.