D.I.C. Veritas

Tanjug, 03.12.2013, Srbija se žalila, Hrvatska odgovorila: izolovani incidenti

ZAGREB – Antisrpski incidenti u Hrvatskoj su izolovana pojava a ne pravilo, poručilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, dodajući da hrvatske vlasti poštuju ustavni zakon o nacionalnim manjinama, prenela je agencija Hina. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je Srbija obavestila sve zemlje u svetu u kojima ima diplomatska predstavništva o incidentima uperenim protiv Srba koji su desili u Hrvatskoj u poslednje vreme.

U vesti hrvatske agencije navodi se da je Srbija pre nekoliko dana uputila stranim zemljama non-paper – neslužbeni diplomatski dokument, u kojem nabraja nedavne incidente, od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava ” Za dom spremni”, koji je na fudbalskoj utakmici uzvikivao hrvatski reprezentativac Džo Šimunić.

Povodom optužbi iz Srbije da je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj pogoršan, izvor iz hrvatskog Ministarstva je za agenciju Hina rekao:

“Reč je o izolovanim incidentima, a ne o kampanji usmerenoj protiv srpske zajednice. Odmah su ih osudili svi hrvatski zvaničnici, od predsednika republike, premijera, ministarke spoljnih i evropskih poslova, do lokalnih lidera. Osudile su ih i nevladine organizacije, kao i relevantni hrvatski mediji, što se posebno odnosi na kolumne i komentare”.

Kad je reč o ćiriličnom pismu i uvođenju dvojezičnih natpisa, hrvatska strana navodi da je mogla da odloži njihovo sprovođenje, ali da smatra da treba da poštuje svoje obaveze i da zbog toga očekuje da vlasti u Srbiji podrže njene napore, prenosi hrvatska novinska agencija.

Istovremeno, hrvatske vlasti tvrde i da status manjina u Hrvatskoj i Srbiji nije isti.

“U hrvatskom Saboru predstavnici manjina imaju zagarantovana mesta, a hrvatska manjina u Srbiji nema takva prava, pa tako dosad nisu dobili ni udžbenike za nastavu na maternjem jeziku, što je dosad više puta bilo obećano i preuzeto kao obaveza”, navodi se u izjavi iz Ministarstva.

Ministarstvo dodaje i da “ne stoji da Hrvatska sprečava povratak gotovo pedeset hiljada Srba koliko ih je u Srbiji s izbegličkim statusom.

“Hrvatska kontinuirano radi na povratku i obnovi. U Hrvatsku se dosad vratilo više od 133.000 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je većina srpske nacionalnosti”, navode u Ministarstvu.

Kad je u pitanju problem navijačkog divljanja i huligana na sportskim utakmicama, Ministarstvo navodi da “političko rukovodstvo Hrvatske uvek osuđuje takve ispade”, kao i da “nažalost, nijedna država nije imuna na njih”, dodajući da svaka mora da ih rešava u okviru svoje nadležnosti, ali i zajedničkim naporima.

Navodi se i da ni transparenti: “Ubij Hrvata da Šiptar nema brata”

ili “Nož-žica-Srebrenica”, kao i paljenje hrvatskih zastava ne pridonose saradnji ni razumevanju među građanima i državama”, navode u Ministarstvu.

Otpravnica poslova ambasade Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović uputila je 15. novembar oštar protest pomoćniku ministra spoljnih poslova Hrvatske Željku Kuprešaku zbog sve učestalijih incidenata čija su meta Republika Srbija i Srbi u Hrvatskoj.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, hrvatskoj strani je preneto da su neprihvatljivi i uznemirujući poslednji napadi na Generalni konzulat Srbije u Rijeci, isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata “srpsko porodično stablo” na kome su prikazani obešeni Srbi, ispisivanje grafita na srpskim kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Ukazano je na to da su navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive.

Posebno zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da te incidente niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio, navedeno je u tom saopštenju.

Srbija želi da sa Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susedne zemlje i članice EU, očekuje da spreči jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbedi sva prava koja im, po evropskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu pripadaju”, zaključilo je Ministarstvo.

 

Pupovac: Hrvatskoj preti opasnost od povratka u devedeset

Predsednik srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da “kampanja protiv građanskih, evropskih vrednosti i manjinskih prava Srba nije pojedinačna i izolovana”, zbog čega je opasna, jer ima elemente “povratka u devedesete”.

“Reč je o opasnom trendu koji predvode različite institucije u Hrvatskoj, deo katoličkog klera, deo njima bliskih nevladinih organizacija, deo udruženja ratnih veterana i ekstremno desnih političkih stranaka”, izjavio je Pupovac Tanjugu komentarišući nedavne događaje kojima se promovišu ekstremni nacionalizam i fašizam u Hrvatskoj.

Pupovac je istakao da veoma ceni napore hrvatske vlade i njene prve potpredsednice Vesne Pusić, koja je ministar za evropske poslove, ali da su poslednji događaji opasni, jer mogu da neutrališu te napore i vrate zemlju u “devedesete i predevrosko stanje”.

Predstavnik Srba u Hrvatskoj sastao se danas u Beogradu sa prvim potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima Igorom Mirovićem i Lazarom Krstićem, sa kojima je razgovarao o unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o trenutnom položaju Srba u Hrvatskoj, o političkoj situaciji u Hrvatskoj i o tome kako pojačati povratak i kako pomoći ljudima koji se vraćaju. Takođe smo razgoarali kako poboljšati položaj Srba u Hrvatskoj u svetlu negativnih trendova, a ne pogoršati odnose Srbije i Hrvatske”, kazao je Pupovac.

Posle masovnih protesta zbog postavljanja ćiriličnih tabli u nekim gradovima u Hrvatskoj, ”skandiranja ustaškim pozdravom “Za dom” na stadionima, kao i posle referenduma kojim su odbijeni istopolni brakovi, Hrvatska, nova članica EU našla se na meti zvaničnih i nezvaničnih osuda, a ministarka Pusić ocenila je da je to “sramota za Hrvatsku”.

Mrkić: Činimo sve da pomognemo našem narodu u Hrvatsk

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je Srbija obavestila sve zemlje u svetu u kojima ima diplomatska predstavništva o incidentima uperenim protiv Srba koji su desili u Hrvatskoj u poslednje vreme i naglasio da Srbija čini sve kako bi pomogla svom narodu u toj zemlji.

“Posle serije ne samo incidenata, već jako ružnih događaja u Hrvatskoj mi smo napravili registar svega toga što nikako ne služi na čast počiniocima”, rekao je Mrkić.

Taj registar je, kako je objasnio, pretočen u jednu listu, neku vrstu dokumenta koji je cirkularno poslat praktično svim zemljama gde postoje naša diplomatska predstavništva, a i onim gde smo na nerezidencijalnoj osnovi tako da su sve vlade sveta upoznate sa našim stavom i sa tim događajima.

Prema njegovim rečima, nakon toga je usledilo “obilje reakcija i naravno da se niko ne može saglasiti sa takvim ponašanjem”.

Mrkić je dodao da je Srbija u stalnom kontaktu sa hrvatskom vladom koja, kako je rekao “i sama pokušava da se u svetu ne profiliše sa takvim događajima, naročito sa onim koji potpuno podsećaju na vreme ustaštva i najgoreg vremena u odnosima između dva naroda”.

“Činimo sve što je u našoj moći da pomognemo našem narodu, ali to radimo na način za koji smatramo da će biti efikasan, a ne jeftino popularan”, poručio je šef srpske diplomatije.

 

Jovanoviću poručeno da mu se “zatru srpsko seme i pleme”

Hrvatski ministar obrazovanja, nauke i sporta Željko Jovanović dobio je preteću poruku kojom mu beskućnik Tomislav Sakač na Fejsbuku poručuje da mu se “zatru srpsko seme i pleme”, a Sakač je zbog pretnji priveden i zadržan u zatvoru.
„Hteo bih lično da pitam Jovanovića, smeće ljudsko, kako je to kad te mrzi cela nacija jer si smeče četničko… kako je to kad ti neko na ulici s nekom štangom razvali glavu, e to ne znaš, al” ako nam se putevi ikad ukrste saznaćeš”, piše Sakač.

On potom iznosi pretnje ministru: “Ako te sretnem sto posto ćeš plakati i kukati … pitaj onog smrada Draga Krpina, bio je sekretar HDZ, kako šljage pucaju usred bela dana, a aktovka leti u vazduh na trgu berze, kasnih 90-tih!! Za dom spremni!!!“, napisao je Sakač na svom Fejsbuk profilu.

Sakač je priveden i zadržan u istražnom zatvoru u Zagrebu po odluci Županijskog suda, piše riječki “Novi list”. Zbog pretnje visokom državnom zvaničniku preti mu kazna do pet godina zatvora.

Jovanović, međuitm, kaže da ga ništa neće zaustaviti u razotkrivanju kriminala i korupcije ”rigidnog desnog konzervativizma i veličanju ustaštva”. “Naprotiv, biću još glasniji i istrajniji”, rekao je Jovanović za riječki list.

 

Zurof: Jaka struja neofašističke podrške u Hrvatskoj

Direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof, povodom učestalog skandiranja hrvatskih navijača na fudbalskim stadionima ustaškog pozdrava “Za dom spremni”!, izjavio je kako nema sumnje da postoji jaka struja neofašističke nostalgije i podrške u Hrvatskoj.

“Ovo je odgovornost i Evropske unije i ovakva dešavanja su prosto nezamisliva u jednoj državi EU. Ali, problem je što je Brisel bio jako slab u reakcijama na ovakva dešavanja, ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama”, istakao je Zurof u izjavi za današnju “Politiku”.

Za najnoviji eksces, anonimne pretnje smrću zaposlenima u memorijalnom centru Jasenovac zbog navodne izdaje i antihrvatstva, Zurof kaže da su to veoma šokantne i uznemirujuće vesti.

“Veoma je važno da vrh Hrvatske osudi ova dešavanja i da se Brisel probudi i reaguje što pre. Kao posetilac izložbe u Jasenovcu mogu da kažem da nije dovoljno edukativna u prikazu stravičnih aspekata ustaškog režima i ljudi koji su upravljali Jasenovcem”, upozorio je Zurof, u javnosti poznat kao poslednji lovac na naciste.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.