D.I.C. Veritas

Танјуг, 07.11.2014., Хрватска: “Штаб за одборану хрватског Вуковара” подноси кривичне пријаве против премијера због враћених двојезичних табли

ВУКОВАР – Штаб за одбрану хрватског Вуковара поднеће кривичне пријаве против хрватског премијера Зорана Милановића и министара у влади, због злоупотребе службеног положаја, јер су на зграде државних инстиитуција враћене двојезичне плоче насилно скинуте 23. септембра.

Пријава се односи и на министра унутрашњих послова Ранка Остојића, министра управе Арсена Баука и шефа жупанијске Канцеларије државне управе Горана Бошњака као и “непознатих саучесника”, а због непоштовања одлуке Уставног суда о поступању с постављањем двојезичних натписа у Вуковару, кажу у тој десничарској организацији.

Сњежана Патко, чланица Стожера, на конференцији за новинаре рекла је да Милановић и министри својим понашањем директно узрокују уставну кризу.

Она је подсетила да је Уставни суд забранио референдум о ћирилици, који је иницирао Штаб, а да до законских измена, Влада не сме присилним мерама да спроводи одредбе вазећег закона у Вуковару.

“Надамо се да ће државна тужилаштва хитно реаговати и на ову кривичну пријаву, као и против особа које су скинуле противзаконито постављене плоче 23. септембра”, када су биле приведене, поручила је Патко, преноси Хина.

Тада су табле с латинично-ћириличним натписима насилно скинуте са шест зграда и предате градоначелнику Ивану Пенави, док је она на седишту Полицијске станице Вуковар разбијена, и истог дана замењена новом.

Представници власти су још тада објаснили да је Уставни суд у својој одлуци истакао да се не смеју постављати нове табле, до усвајања законских решења, што не значи да се оне које су у том тренутку биле постављене смеју скидати.

(Танјуг)

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.