D.I.C. Veritas

Танјуг, 08.04.2016., Хрватска у позициjи да условљава Србиjу

Директор Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац оценио jе данас да jе Хрватска у позициjи да условљава Србиjу и сматра да ће то потраjати.

БEOГРAД – Директор Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац оценио jе данас да jе Хрватска у позициjи да условљава Србиjу и сматра да ће то потраjати.

“По досадашњем искуству, сећам се како jе Италиjа правила проблеме Словениjи, па Словениjа Хрватскоj, тако ће и Хрватска много намучити Србиjу док jе неко из EУ не поклопи и каже доста jе. Пар година ће Хрватска сигурно намучити Србиjу”, оценио jе Штрбац за РTС.

Упитан како ће се понашати Србиjа у том случаjу, Штрбац jе рекао да не зна, али да jе Хрватска у позициjи да условљава Србиjу.

Штрбац оцењуjе да су хрватски додатни услови према Србиjи додатни вид цинизма, подсећаjући да та земља ниjе урадила ништа по питању ефикасниjег повратска Срба и прогону починилаца ратних злочина.

“До задњег часа jе Хртватска била условљена да ради на много ефикасниjем повратку Срба и прогону починилаца ратних злочина над Србима. Ни jедно, ни друго ниjе много помогло и њих jе изненадило када су у EУ рекли да су испуњени услови за њихов улазак у EУ. Хрватска се била мало уљудила у том негативном односу према Србима, па jе изгледало да ће бити боље, али чим су ушли у EУ вратили су се на позициjе са почетка 90-тих”, оценио jе Штрбац.

Штрбац подсећа да jе у Хрватскоj од 3.600 коjе jе требало процесуирати то учињено само према 108, због чега jе мишљења да треба да остане надлежност у српском закону и да буде претња да ће кад-тад неко са хрватске стране одговарати.

Штрбац каже и да jе, када jе у питању захтев Хрватске да се њеноj мањини у Србиjи даjу већа права, у хрватском закону предвиђено да ако нека мањина има преко 1,5 одсто да им припада jедно место у Сабору.

“У Србиjи jе према последњем попису 0,8 одсто Хрвата. Oни примењуjу такав критериjум код себе, а од других траже више”, приметио jе Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.