D.I.C. Veritas

Tanjug, 08.09.2015., Godišnjica stradanja Srba iz “Medačkog džepa”

Sutra se navršava 22 godine od zločina hrvatske vojska u Medačkom džepu, ispod Velebita, u kome je ubijeno 88 Srba – 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, dok je među žrtvama bilo i 17 žena, navode u Dokumentaciono informacionom centru Veritas.

BEOGRAD – Sutra se navršava 22 godine od zločina hrvatske vojska u Medačkom džepu, ispod Velebita, u kome je ubijeno 88 Srba – 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, dok je među žrtvama bilo i 17 žena, navode u Dokumentaciono informacionom centru Veritas.

Veritas ukazuje da je Hrvatska vojska u agresiji na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, pljačkala, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala civile, vojnike i policajce.

Navodi se i da se tragedija Medačkog džepa odvijala pred očima UNPROFOR-a, koji, kako se dodaje, tada nije bio samo pasivni posmatrač, već je uzeo i aktivnog učešća u pokušaju da preuzme kontrolu nad tim područjem i spreči ubijanje preostalih ljudi i uništavanje njihove imovine, što im je uspelo tek nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom.

Kako se podseća, potpisan je Sporazum o kontroli “Medačkog džepa”, po kojem su se i hrvatska i srpska strana, uz posredovanje međunarodne zajednice, saglasile da se hrvatske snage povuku sa okupirane teritorije do 15. septembra na liniju razdvajanja do pre napada, a da kontrolu nad ovim područjem preuzmu snage UNPROFOR-a.

“Hrvatska strana nije ispoštovala dogovor, pa su njene snage u povlačenju, koje je potrajalo do 17. septembra, opljačkale, popalile, porušile i pobile sve ono što nisu uspele da urade u nastupanju” rečeno je u saopštenju.

Veritas citira i reči komadanta UNPROFOR-a generala Žana Kota, koji je posle kompletnog obilaska toga područja izjavio: “Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno”.

Veritas precizira i da je stradalo 88 Srba, 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina. Među žrtvama je i 17 žena.

Navodi se da u toj akciji ranjenika uopšte nije bilo i dodaje da upravo ta činjenica i rezultati pregleda tela, razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, a bilo je i izmasakriranih i zapaljenih.

Kako se kaže u sudskim procesima za zločine u Medačkom džepu neki su oslobođeni, neki dobili minimalne kazne ili se brane sa slobode, a pojedini nisu ni procesuirani, a Veritas navodi i da to pokazuje da Hrvatska država još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje nedavne prošlosti i odvraća prognane Srbe od vraćanja u pusta i šikarom obrasla sela Medačkog džepa.

Veritas iznosi i podatak da je u aprilu 1991. godine u Divoselu živelo 344, u Počitelju 307 a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti,a da u septembru ove godine u Čitluku i Počitelju živi po tri čoveka, dok u Divoselu nema nikoga.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.