D.I.C. Veritas

Tanjug, 11.02.2018, Pupovac: Hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima

ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ocenio je da su “hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima” i kazao da je razumno da se “zaustavi erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima”, oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost.

Pupovac je za RTS kazao da hrvatska sela sa 373 srpskih domaćinstava i dalje nemaju struju, što će biti predočeno tokom predstojećih sastanaka i dodao da položaj srpske manjine u Hrvatskoj određuju i neka druga nerešena pitanja.

On je dodao da se atmosfera srpsko-hrvatskih odnosa poprilično usmerava u pravcu onog što je sada najvažnije, a to je poseta predsednika Srbije Hrvatskoj.

“To je susret između dvoje predsednika i susret Vučića sa predsednikom vlade, parlamenta, s mladima iz srpske zajednice i drugi dan poseta terenu – izbegličkim sredinama, povratničkim i velika skupština SNV. Nadam se da će se do ponedeljka i utorka sve negativnosti smiriti, a da nijedna od najavljenih demonstracija neće predstavljati nikakve smetnje za normalno odvijanje onoga što je programom predviđeno tokom posete”, kazao je Pupovac.

Upitan o nesuglasicama predsednika Hrvatske i vlade u vezi Vučićeve posete, te o tome da se među temama neće naći ratna odšteta, ali ni izvinjenje predsednika Srbije, Pupovac je kazao da su razlike u tonovima koje su se pojavile u jednom trenutku “nažalost bacile senku na mogući ishod i moguće rezultate razgovora”.

“Međutim, nadam se da će u interesu obe zemlje i stabilnosti regiona i EU budućnosti, da će sva ta sporna pitanja i disonantni tonovi do ponedeljka biti prevladani i da će preovladati ono što je otišlo u javnost iz kabineta predsednice republike, a to je da postoje teme koje su planirane i postoje teme koje nisu planirane i da one koje nisu ne bi smele ometati postizanje saglasnosti, dogovora oko onoga što je planirano posetom”, naveo je Pupovac.

Dodao je da mu se “čini razumnim da se zaustavi erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost, čak i u onome što bi trebalo da bude nesporno”, kao što je stradanje u Drugom svetskom ratu.

“Trebalo bi staviti po strani i stvoriti atmosferu bolje komunikacije između dve zemlje i onda krenuti u pravcu rasprave. A do tada biti pragmatičan i usmeriti se na ono što bi trebalo da bude prosperitet u odnosima dve zemlje, budućnost u odnosima, a ne da jedna vrsta nekontrolisane erupcije prošlosti zaseni budućnost”, kazao je.

Govoreći o planiranom sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je važno da se stvore bolje pretpostavke za ukupno ostvarivanje položaja Srba, što znači i, kako je naveo, rada njihovih institucija i onih prava koja su definisana zakonima koji su na snazi u Hrvatskoj.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.