D.I.C. Veritas

Tanjug, 13.07.2015., Састанак Ивице Дачића и Ефраима Зурофа: Србиjа и Израел јачају сарадњу у истраживању холокауста, Србиjи треба место сећања на жртве нациста

БEOГРAД – Важно jе да Србиjа и Израел jачаjу сарадњу у области истраживања и комеморациjе холокауста и ратних злочина у времену у коме jе све присутниjи и уочљивиjи тренд њихове релативизациjе, истакли су данас први потпредседник Владе Ивица Дачић и директор Центра “Симон Визентал” из Jерусалима Eфраим Зуроф.

Директор Центра “Симон Визентал” из Jерусалима борави у Београду ради разговора са српским званичницима о проjекту изградње мемориjалног центра холокауста “Старо саjмиште“.

Проjекат “Старо саjмиште” пођеднако jе битан за грађане Србиjе колико и за грађане Израела, будући да српски народ своjа броjна страдања у историjи, укључуjући и Jасеновцу, Kрагуjевцу и Старом саjмишту, ниjе учинио довољно познатим у свету и признатим од тог истог света, рекао jе Дачић, коjи jе и шеф српске дипломатиjе.

Зуроф jе захвалио на подршци Владе Србиjе државном проjекту “Старо саjмиште“ коjи ће млади људи из целог света моћи да посећуjу и на таj начин стичу знање о холокаусту, наведено jе у саопштењу Mинистарства спољних послова.

Вулин и Зуроф: Србиjи треба место сећања на жртве нациста

БEOГРAД – Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин и директор центра “Симон Визентал” у Jерусалиму, Eфраим Зуроф сложили су се данас да jе неопходно да Србиjа има Mемориjални комплекс коjи би био место сећања на жртве нацистичких логора у Другом светском рату.

Tо би био и научно-истраживачки центар и центар за едукациjу младих, речено jе данас на састанку Вулина и Зурофа на састанку у Београду чиjа тема jе била оснивање Mемориjалног комплекса “Старо београдско саjмиште“.

Mинистар Вулин jе истакао да у Србиjи постоjи снажна политичка воља да се оваj проjекат спроведе и да нећемо дозволити прекраjање историjе.

Вулин jе истакао да jе неговање сећања на заjедничке патње Срба и Jевреjа битно за наше грађане и државу, саопштено jе из Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социjална питања.

Oн jе захвалио госту из Израела на помоћи и подршци у раду Kомисиjе за утврђивање програмских садржаjа и давања предлога модела управљања Mемориjалним комплексом на “Старом београдском саjмишту“.

Директор центра “Симон Визентал“ захвалио jе министру Вулину на ефикасности Владе Републике Србиjе и града Београда у реализациjи проjекта оснивања Mемориjалног комплекса.

На позив министра Вулина, Зуроф борави у тродневноj посети Београду. Oн ће у среду присуствовати састанку Kомисиjе за утврђивање програмске концепциjе и давање предлога за моделе управљања Mемориjалним комплексом ,”Старо београдско саjмиште“.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.